Omega 6 vetzuren  

Een bekende bron van gammalinoleenzuur (GLA, een meervouding onverzadigd omega-6-vetzuur) is teunisbloemolie. Er zijn echter minder bekende oliën met een aanzienlijk hoger gehalte aan GLA. Teunisbloemolie bevat circa 7-10% GLA, maar veel rijkere bronnen zijn zwarte bessenzaadolie met 15-20% en borage-olie met circa 18-26% gammalinoleenzuur. 

Essentiële omega-3- en omega-6-vetzuren worden ingebouwd in celmembranen en omgezet in eicosanoïden. Dit zijn hormoonachtige stoffen die door alle cellen gebruikt worden als signaalstoffen.  Eicosanoïden zijn onder meer betrokken bij de regulatie van de bloeddruk, ontstekingsprocessen, de bloedstolling en de immuunrespons. Voor een goede gezondheid is een juiste balans tussen de diverse eicosanoïden essentieel. Met de modulatie van de (verstoorde) eicosanoïdenbalans kunnen diverse (chronische) aandoeningen beïnvloed worden zoals sterk verminderde afweer, reuma, menopauzeklachten, premenstrueel syndroom, autoimmuunziekten, astma, hypertensie, hart- en vaatziekten, jicht,2 atopisch eczeem, diabetische neuropathie, migraine, ADHD, allergieën en kanker.  

GLA uit voeding en voedingssupplementen is non-toxisch, slechts milde bijwerkingen als dunne ontlasting, gasvorming en opgezette buik kunnen soms voorkomen. Een dosering van 2,8 gram GLA gedurende lange tijd wordt uitstekend verdragen.  Wel wordt aangeraden bij hoge doseringen meervoudig onverzadigde vetzuren extra vitamine E te suppleren. 

Enkele studies met GLA
Goede resultaten met GLA zijn geboekt bij patiënten met reuma. Gammalinoleenzuur zorgt voor afname van zwelling, gewrichtspijn en ochtendstijfheid bij reumapatiënten. Ook zijn er duidelijke aanwijzingen dat GLA aderverkalking tegengaat.   

Atopisch eczeem is een (erfelijke) huidontsteking, die in verband is gebracht met een omega-6-vetzurentekort. Bij acne vulgaris kan eveneens een (relatieve) omega-6-vetzurendeficiëntie bestaan, in welk geval suppletie met zwarte bessenzaadolie verbetering van de huidaandoening kan geven.  

Uit een toenemend aantal onderzoeken blijkt dat GLA een uniek vetzuur is onder de essentiële vetzuren met het vermogen, tumorgroei en -metastasering te remmen.  

Ook bij PMS-klachten, menstruatiepijn en menopauzeklachten kan zwarte bessenzaadolie verlichting geven.  

Suppletie met GLA kan een gunstig effect hebben bij familiaire obesitas. Uit proefdieronderzoek blijkt dat bij een vetrijk dieet met GLA de hoeveelheid lichaamsvet niet toeneemt terwijl een linolzuurrijk dieet de (witte) vetmassa wel verhoogt.

GLA heeft een vaatverwijdende werking.  De bloeddrukreactiviteit kan met meer dan 40% worden geremd, terwijl ook de diastolische bloeddruk afnam. Mogelijk heeft GLA tevens een normaliserende werking op de bloeddruk bij preclampsie.   

Suppletie met GLA verlaagde in een 16 weken durend onderzoek het LDL-gehalte bij proefpersonen met hypercholesterolemie. Suppletie met zwarte bessenzaadolie bij mensen met het fenomeen van Raynaud verlicht de aandoening door het gunstige effect op de rode-bloedcelreologie en de vermindering van de ernst en de duur van de optredende vaatspasme.