Omega-3 vetzuren zijn de goede vetten die uw hart te beschermen door het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Omega-3 vetzuren hebben ook anti-inflammatoire (anti-ontsteking) eigenschappen die ziekte bestrijdend kunnen zijn, versterken je geest en stemming en verminderen de symptomen van inflammatoire aandoeningen zoals reumatoïde artritis.
Omega 3 vetzuren zijn te vinden in vette vis. Niet een visliefhebber? Veel noten, zaden en plantaardige oliën zijn ook goede bronnen.

Bronnen: koud water vissen hebben de  hoogste niveaus van omega-3 vetzuren. Probeer het volgende:

  • Zalm
  • Schelvis
  • Trout
  • Tonijn
  • Makreel
  • Sardines
  • Kabeljauw

Noten en zaden – en hun oliën – zijn ook een goede bron van omega-3 vetzuren:

  • Flaxseeds en lijnzaadolie
  • Pompoenzaden
  • Walnoten
  • canolaolie
  • Olijfolie

Studies op omega 3 vetzuren:  

Omega 3 vetzuren en Alzheimer 

Wetenschappers hebben het verband onderzocht tussen de concentratie van het omega-3 vetzuur DHA in het bloed en het ontstaan van dementie en de ziekte van Alzheimer. Dergelijk onderzoek is belangrijk omdat neurologen een verviervoudiging van het aantal dementiegevallen voorspellen tegen het jaar 2050. Preventie is dus meer dan noodzakelijk.
Tijdens de klinische studie werden 899 mannen en vrouwen gedurende negen jaar gevolgd. De startleeftijd bedroeg 76 jaar. Op dat ogenblik leed niemand van de deelnemers aan enige vorm van dementie. Alle vrijwillige proefpersonen ondergingen neuropsychologische testen en werden voor het begon van de studie ook onderworpen aan een ver doorgedreven bloedonderzoek.

Men wilde vooral weten hoeveel DHA er in de bloedsomloop van iedere man of vrouw aanwezig was. Vervolgens namen de deelnemers iedere twee jaar aan dezelfde testen deel. In die negen jaar kregen 99 mensen af te rekenen met dementie. 71 onder hen werden Alzheimerpatiënt.
Mannen en vrouwen met de hoogste DHA waarden in hun bloed bleken op hun 85ste levensjaar 47 procent minder last te hebben van dementie.