Hoe communiceren cellen met elkaar?
Een baanbrekende nieuwe wetenschap is zich sinds enkele tientallen jaren aan het ontwikkelen. Deze wetenschap wordt glycobiologie genoemd, de wetenschap van suikers. In 1990 benoemde de universiteit van Oxford de glycobiologie als de snelst groeiende wetenschap in de medische wereld.
Suikers zijn toch niet goed?
Suikers? Suikers zijn toch slecht voor ons? Wanneer de meeste van ons aan suiker denken, denken we aan geraffineerde suiker. De suikers die we dagelijks gebruiken in de koffie, thee en voeding. Ja, het woord suiker is inderdaad verwarrend.
Van deze ‘slechte ‘ suikers krijgen we al genoeg en zelfs te veel binnen en het zijn lege calorieën voor ons lichaam. Glycobiologie laat ons zien dat er ook andere suikers nodig zijn.
Voor meer informatie: www.essentielesuikers.nl
Bouwstenen van het lichaam
De glycobiologie laat zien dat deze essentiele suikers niet alleen als brandstof dienen, zoals we vroeger altijd dachten, maar de bouwstenen zijn van onze cellen. Deze suikers zorgen voor communicatie tussen cellen onderling.
Wat heeft een cel aan voeding nodig?
Om optimaal te kunnen functioneren heb je 26 vitamines nodig, 20 aminozuren, alle vetzuren, 72 mineralen en spoorelementen. Sinds kort is bekend dat onze cellen ook essentiële suikers nodig hebben voor een optimale celcommunicatie.
Verschillen in bloedgroep
Een goed voorbeeld van hoe belangrijk deze suikers zijn in de cel communicatie wordt gevonden in ons bloed. Er zijn vier verschillende bloedgroepen: A, B, AB en O. Het verschil tussen bloedgroepen wordt bepaald door slechts 1 suikermolecuul.
En waarschijnlijk kun je wel indenken wat er gebeurt als iemand met bloedgroep A per ongeluk bloedgroep B toegediend krijgt. Deze persoon zal ziek worden en uiteindelijk overlijden. Het immuunsysteem herkent namelijk direct dat dit niet de goede bloedgroep is en gaat in de aanval. De suikers zijn dus eigenlijk de ‘fine-tuning’ van het immuunsysteem.
In de Glycobiologie kennen we de volgende (essentiële) suikers:
Glyco G1 (Galactose)
Glyco G2 (Glucose)
Glyco M (Mannose)
Glyco X (Xylose)
Glyco F (Frucose)
Glyco A1 (N-acetylglucosamine)
Glyco A2 (N-acetylgalactosamine)
Glyco A3 (N-acetyl-neuraminezuur of siaalzuur)
Tekorten in onze voeding
Fruit en groenten bevatten essentiële suikers. Ze worden in fruit gevormd in de laatste dagen van rijping door de zon. Fruit dat veel te vroeg (dus onrijp) wordt geplukt en daarna wekenlang onderweg is naar ons bord, bevat niet de 8 essentiële suikers die zo belangrijk zijn voor onze cellen. Door de landbouwmethodieken van geforceerde groei en bemesting bevinden zich bovendien aanzienlijk minder essentiële voedingsstoffen in de voeding van mensen die niet biologisch eten. De gemiddelde consument krijgt dagelijks slechts 2 tot 3 essentiële suikers binnen.
Verder bevinden zich essentiele suikers in shi i take paddestoelen, zeewieren en algen. Niet de voeding die we dagelijks op tafel zetten dus.