Een opgeblazen gevoel gaat in de meeste gevallen om gassen die geproduceerd worden in de darmen. Medische aandoeningen kunnen ook bijdragen aan het opgeblazen gevoel.

Winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak tekenen dat het eten niet volledig verteerd kan worden door het lichaam. Ook door niet genoeg te drinken, kunnen de problemen verergeren, doordat vocht nodig is bij de vertering van het voedsel. Vet eten stimuleert de aanmaak van vetcellen in het lichaam, en vet op het lichaam vertraagt de werking van de maag, waardoor het ook kan bijdragen aan dyspepsie. Zuivelproducten kunnen ook bijdragen aan een opgeblazen gevoel, winderigheid en kramp. Mensen met een lactose-intolerantie zullen dit sterker ondervinden. Als de producten zijn verteerd, moet het probleem verholpen zijn.

Oorzaken

  • Te veel, te snel en/of te vaak eten
  • Lactose-intolerantie – lactose zit in zuivelproducten
  • Fructose-intolerantie – fructose zit in tafelsuiker en vruchtensuiker
  • Voedselallergie
  • Lucht in de maag – veroorzaakt door reanimatie, als de persoon niet meer uit zichzelf ademt
  • Lucht slikken – vaak onbewust, maar kan ook bij te snel eten, waarbij er lucht mee wordt geslikt
  • Dumpingsyndroom – onvolledige vertering van het eten
  • Gasproducerende voedselwaren
  • Moeizame stoelgang – ook wel een “verstopping” of “obstipatie” genoemd
  • Menstruatie
  • Helicobacter pylori – een bacterie in de maag
  • Psychische factoren
  • Stress en medicijnen
  • Overmatig alcoholgebruik

Tips bij een opgeblazen gevoel

  • Eet vaker op een dag kleine hoeveelheden
  • Vermijd vette en/of slecht verteerbare maaltijden
  • Vermijd frisdranken met koolzuur
  • Neem geen pittige kruiden
  • Vermijd alcohol
  • Gebruik je medicijnen? Raadpleeg dan de bijsluiter op mogelijke bijwerkingen van dit medicijn.

Houd je een opgeblazen gevoel of verergeren de klachten, maak dan een afspraak in onze praktijk.

Aanbevolen testen:

Darmtherapie traject

Parasieten test

Microbioom midi + parasieten

Microbioom maxi + parasieten

Microbioom maxi plus + maagzweerbacterie + gluten