Het vrouwelijk brein
In de grootste Brein studie ooit gedaan werden scans van 46.000 mannelijke en vrouwelijke hersenen vergeleken met behulp van een studie genaamd SPECT, waarbij wordt gekeken naar de bloedstroom en activiteitenpatroon. Van de 80 gebieden die werden getest waren de vrouwen significant meer actief in 70 daarvan​​. Deze verschillen helpen ons enkele van de unieke sterktes en kwetsbaarheden van de vrouwelijke hersenen te begrijpen en geven ons belangrijke aanwijzingen over hoe deze te optimaliseren.

Vrouwen winnen op…
Vanwege de verhoogde activiteit, vertonen vrouwen vaak een grotere kracht op het gebied van:

-empathie
-Intuïtie … of iets dat waar is te weten zonder precies te weten waarom
-Samenwerking … dat is de reden waarom vrouwen vaak betere bazen zijn
-Zelfbeheersing … dat is de reden waarom vrouwen veel minder vaak in de gevangenis terecht komen dan mannen
-“Passende” zorgen. In een grote studie bleek dat de “maak- je- geen- zorgen- mensen,” vaker overleden door ongevallen of vermijdbare ziekten.

Maar deze verhoogde activiteit maakt ook vrouwen kwetsbaarder voor:
-Angst, depressie, waar zij twee keer zoveel aan lijden als mannen
-slapeloosheid
-eetstoornissen
-pijn
-Niet in staat om je gedachten uit te schakelen.

De 5 stappen om de kracht van de vrouwelijke hersenen te ontketenen
Wist je dat de gezondheid van je huid eigenlijk een weerspiegeling van je gezondheid en van je hersenen is?
Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de VN, heeft eens gezegd: “Er is geen strategie voordeliger voor de samenleving, dan die waarin vrouwen een centrale rol spelen.”
Vrouwen schieten sneller  te hulp problemen. Ook hebben we ontdekt dat vrouwen een sterkere activiteit hebben in een gebied van de hersenen genaamd de prefrontale cortex. Deze is betrokken bij de planning, oordeel, empathie en zelfbeheersing. Zie de prefrontale cortex als rem van de hersenen. Het helpt je op koers te houden. Wanneer de prefrontale cortex activiteit laag is, kun je worstelen met korte concentratie tijd, verstrooidheid en problemen met impulscontrole. Als het te hard werkt, zoals dat vaak het geval is bij vrouwen, dan kun je piekeren of wrok koesteren.

Een gebied diep in de prefrontale cortex genaamd de anterior cingulate gyrus is ook actiever bij vrouwen. Het is betrokken bij foutdetectie, dat betekent waarom je je soms te veel gericht op wat er mis is: met je lichaam, je kinderen, of zelfs je eigen goede man.

Vrouwen produceren minder serotonine
Een studie uit Canada toonde aan dat vrouwen 52% minder serotonine produceren dan mannen. Dit is erg belangrijk omdat serotonine de prefrontale cortex  helpt te kalmeren. Wanneer serotonine niveaus te laag zijn worstelen mensen vaak met angst, depressie, pijn syndromen, moeite met slapen, omdat je de negatieve gedachten niet goed kunt loslaten, obsessieve zorgen en onbedwingbare trek in koolhydraten.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat vrouwen ook meer activiteit in het deel van de hersenen hebben dat verantwoordelijk is voor ‘onderbuikgevoelens’ en intuïtie en ze hebben ook activiteit in het limbische of emotionele deel. Dat is waarom ze vaak primaire verzorgers zijn voor kinderen en ouderen en waarom ze vaak uitblinken in samenwerking.
Dus, op basis van deze verschillen, hebben vrouwelijke hersenen de neiging om vijf speciale krachten hebben: empathie, intuïtie, samenwerking, zelfbeheersing en een beetje zorgen. Maar daarom kunnen ze ook donkere kanten hebben.

– Empathie kan veranderen in een overweldigend gevoel dat de wereld  op je schouders rust en dat je moet zorgen voor iedereen, in plaats van goed voor jezelf te zorgen.
– Intuïtie kan je angstig maken als je “weet” dat er iets mis is … voordat je dit checkt.
– Teveel voor een ander klaar staan kan je vertragen.
– Zelfbeheersing kan veranderen in het proberen om mensen om je heen te beheersen. En de zorg die zo nuttig is in kleine mate kan je stress geven  en zal je tegenhouden zelf te rusten.

5 manieren om het vrouwelijk brein sterk te krijgen en te houden
Zorg altijd voor evenwicht tussen empathie en zelfzorg. Vrouwen zijn meer dan ooit tevoren actief en hebben dus constante stress dat hun gezondheid kan verzwakken en ziek maakt. Vergeet niet wat ze zeggen in vliegtuigen – als de zuurstofmaskers naar beneden komen, zet dan eerst die van jezelf op. Op die manier ben je gezond genoeg om anderen te helpen. Vrouwen maken afspraken voor iedereen, maar niet voor zichzelf. Neem de tijd die je nodig hebt om gezond te worden. Bepaalde supplementen (Planten, kruiden, mineralen) kunnen helpen de stress te reduceren.

Intuïtie is een belangrijke vaardigheid die ons in leven houdt en geeft vrouwen een belangrijke voorsprong. Als je op deze functie inhaakt, kun je sneller oplossingen vinden. Maar, het is altijd belangrijk om gevoelens te verifieren met feiten. Bijvoorbeeld, je collega loopt door en kijkt niet naar je op en je denkt dat ze boos op je. Maar in feite, heeft ze misschien net ruzie gehad met haar man, dat weet je niet. Zodra je een gedachte hebt, moet je dit verifieren.

Boost samenwerking door meer vrouwen aan te nemen. Een recent artikel in de Harvard Business Review was getiteld:  Wat maakt een Business Team Slimmer?  Het antwoord was : meer vrouwen. Mannen hebben de neiging om concurrerend te zijn, terwijl vrouwen meer op samenwerking en groepscohesie uit zijn. Dit is de reden waarom vrouwen vaak goede bazen zijn – ze hebben meer gaven van empathie, samenwerking, intuïtie en ook minder de neiging om risicovolle beslissingen te nemen bij stress. Maar wees voorzichtig met te veel samenwerking. Grenzen stellen en het leren om nee te zeggen is cruciaal voor effectief leiderschap en gezondheid.

Zelfbeheersing is heel belangrijk om je gezond te houden. Je kunt je zelfbeheersing  vergroten door ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel is. Dus je moet goed eten om je bloedsuiker spiegel onder controle te houden. Wanneer de bloedsuikerspiegel omlaag gaat, gaat de bloedtoevoer naar de hersenen omlaag en neem je meer slechte beslissingen. Ook heb je  minstens 7 uur slaap per nacht nodig. Daarnaast adviseren wij bepaalde mineralen en hormonen die je kunnen helpen bij een goede nachtrust.

Zorg voor een balans tussen zorgen maken en wellness. Een beetje angst is goed en  houdt je op het goede spoor, maar te veel is pijnlijk. Om je angst onder controle te krijgen kun je supplementen gebruiken die serotonine niveaus ondersteunen of je bijnieren voeden, in combinatie met oefeningen doen en relaxed sporten en bewegen.