Naast het reguliere bloed, ontlasting, speeksel of urine onderzoek kijk ik in de praktijk ook naar de tong, de huid en naar de nagels.
Wat zegt jouw tong over jouw gezondheid?
In de Chinese geneeskunde is de tongdiagnostiek het meest objectieve en betrouwbare diagnostische instrument. De tong weerspiegelt jouw gezondheidstoestand! Ik kijk naar kleur, vorm, de vochtigheidsgraad, het tongbeslag en de conditie met de beweeglijkheid.
Het algemene aspect
Een normale, gezonde tong is rozerood van kleur en heeft een zekere weken consistentie. Hij is vochtig en licht glanzend . Omdat ons lichaam reageert op de seizoenen, vinden we deze veranderingen terug in de tong. In de zomer is het beslag dikker dan in de winter, in de zomer is het beslag iets geler dan in de winter.
De kleur van je tong
De kleuren van je tong weerspiegelt de toestand van het bloed.
- Een bleke tong wijst op bloed leegte
- Een te rode tong duidt op een hitte toestand
- Een dieprode tong wijst op een ernstiger stadium van warmte, dit zien we bijvoorbeeld vaak bij personen met koorts of langdurige matige spijsverteringsklachten
- Een purperen tong is altijd een indicatie van bloed stase
- Een blauwe tong duidt op uitputting van de energie
- Een zwarte tong is een zeer ernstig teken. De energie van het lichaam is totaal op
In het algemeen corresponderen vormafwijkingen op een bepaalde plaats met een corresponderende meridiaan in dat gebied.
- Kloven. Dwarse kloven wijzen op een tekort aan Yin. Dwarse kloven aan de randen kunnen wijzen op een milt storing. Een korte kloof in de lengte in het midden van de tong kan wijzen op een maagstoring. Een lange kloof kan wijzen op een hart storing. Hoe dieper de kloof, hoe ernstiger de kwaal. Een diepe lange kloof in het midden met korte dwarse kloven kan wijzen op een nierstoring, meestal ten gevolge van nierstenen of stress
- het tongbeslag. Een normaal tong beslag is dun, wit, en licht vochtig. Een wit tong beslag kan wijzen op long en dikke darm storing. Een geel tongbeslag wijst meestal op een milt en maagstoring. Hoe dikker het tongbeslag, hoe sterker een bepaalde pathogene factoren aanwezig is in een toestand van excess. Een beschimmeld tongbeslag is dik en vlekkerig. Bij een longabces is het beslag wit en schimmelig. Bij een maagzweer is het beslag geel en schimmelig. Een wit tongbeslag is een teken van koude. Een geel tongbeslag is een teken van warmte. Een grijs of zwart tongbeslag duidt op extreme kou of extreme warmte, afhankelijk van een droge of vochtige tong
Ziekten
Er zijn bepaalde ziekten en aandoeningen die kunnen leiden tot een tongoppervlak die geel, vuilbruin tot zwart kan verkleuren. Een ander veelvoorkomende klacht is een wit beslag op de tong. Bij een tongverkleuring is er vaak sprake van haartong of Candida albicans.
Bronnen en referenties
- C.J.H. van de Velde (redactie): Oncologie; zevende herziene druk, Bohn Stafleu van Loghum, 2005.
- C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000.
- Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.