Ben je altijd moe? Kun je de dag slecht starten? Kun je steeds slechter tegen stress? Zie je tegen alles op? Grote kans dat je een bijnieruitputting hebt. Een verminderde conditie van de bijnieren dus. Door chronische stress (en wees eerlijk, wie heeft hier nou niet last van) maken de bijnieren overuren en op een gegeven moment ‘stoppen’ ze ermee. Gevolg: moe, burn out. In het ziekenhuis wordt ‘niets’ gevonden, maar er weldegelijk iets met je aan de hand.
Een makkelijke en betrouwbare methode om cortisol en DHEA te meten is de speekseltest. Je neemt op 5 verschillende tijdstippen op een dag wat speeksel af en stuurt dit naar het lab. De uitslag is meestal na 3 tot 4 weken bij ons binnen en we kunnen aan de hand daarvan kijken welke voeding en evt voedingssupplementen het beste ingezet kunnen worden om de bijnieren te ondersteunen. Aan een bijnieruitputting is veel te doen en met behulp van de juiste voeding, leefstijl en suppletie ben je sneller weer de oude.
Wanneer doe je test?
- vermoeidheid
- uitputting
- minder weerstand
- sterke stemmingswisselingen
- hypoglycemie
- bloeddrukproblemen
- spierslapte
- lage lichaamstemperatuur
- verstoorde vochtbalans.
- huidproblemen
- osteoporose
- versnelde verouderingsprocessen: achteruitgang van de verstandelijke functies (waaronder het geheugen en het concentratievermogen)
- achteruitgang het reactievermogen
- achteruitgang van de algehele lichamelijke conditie
Wat doet cortisol?
Cortisol en DHEA worden beide door de bijnierschors geproduceerd. Cortisol heeft uitgebreide effecten op verschillende organen in het lichaam. Cortisol werkt :
- ontstekingsremmend
- het houdt het bloedsuikergehalte, de bloeddruk en de spierkracht op peil
- het helpt de zout- en vochtbalans in evenwicht te houden
Bij stress is de cortisolproductie verhoogd. Omdat voor DHEA gedeeltelijk dezelfde basisbestanddelen worden gebruikt, is de DHEA-productie verlaagd. Bij langdurige stress kan het voorkomen dat de bijnieren de hoge cortisolproductie niet langer kunnen volhouden, waardoor deze afneemt. Veranderingen in de concentratie cortisol geven de reactie op stress aan. Het hormoon DHEA heeft onder andere invloed op de gemoedstoestand, het afweersysteem, het seksuele functioneren, de lichaamskracht en de verstandelijke functies. Veranderingen in de concentratie DHEA geven de mate van gewenning aan stress aan.