Speeksel onderzoek: cortisol dagprofiel

Om de conditie van de bijnier in kaart te brengen, werk ik graag met de 24 uurs speekseltest. De speekseltest is een eenvoudige, betrouwbare test die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. Je neemt op een aantal momenten per dag je speeksel af en doet dit in een daarvoor bestemd cupje. We meten daarmee op een aantal momenten per dag het hormoon cortisol.  Cortisol wordt door de bijnierschors geproduceerd. Bij een gezond persoon zien we altijd altijd een piek moment van cortisol in de ochtend. In de vroege ochtend behoor je namelijk cortisol te maken, want dit is het moment van wakker worden. Je moet immers de dag beginnen! In de loop van de dag zal de hoeveelheid cortisol langzaam afnemen, om in de avond laag te zijn. Je wilt immers geen hoog cortisol als je naar bed gaat! Dan neemt het hormoon melatonine even het stokje over.

Bij stress is de cortisolproductie verhoogd. Bij langdurige stress kan het voorkomen dat de bijnier deze hoge productie niet langer kan volhouden, waardoor de cortisolproductie afneemt of er zelfs helemaal niet meer is. Veranderingen in de gemeten hoeveelheid cortisol geven hiermee de reactie van het lichaam op stress aan.

Om de uitslag te bespreken is een persoonlijk consult of een telefonisch consult nodig. Het tarief voor dit consult is afhankelijk van de tijdsduur van dit consult. Voor consult tarieven, klik hier.
Het is verstandig om een afspraak te maken met de praktijk op het moment dat je de doe-het- zelf-thuis test aanvraagt, zodat we je kunnen inplannen zodra de uitslag bekend is.

 

 

 

Home