In de praktijk gebruiken wij regelmatig speekselonderzoek voor het in kaart brengen van jouw genetische aanleg voor bepaalde aandoeningen (DNA zelftest) of voor het in kaart brengen van jouw cortisol dagprofiel.
DNA test
Als je nieuwsgierig bent naar jouw optimale leefstijl en voedingspatroon en welke risico’s jij hebt voor bepaalde aandoeningen, kun je een genetisch onderzoek laten uitvoeren. Dit geeft je meer inzicht in de oorzaken van ziekte en waar je zwakke (genetische) plekken liggen. In genetisch onderzoek komt vaak helderder naar boven wat de werkelijke, onderliggende reden van je gezondheidsprobleem is. En als die oorzaak kan worden aangepakt, dan kunnen de klachten minder worden.
Je genen bepalen niet je lot
Het hebben van een genetische aanleg is geen garantie op het ontstaan van klachten of ziekte. Als jouw leefomstandigheden gunstig en weinig stressvol zijn geweest, dan verlies je bijvoorbeeld minder voedingsstoffen om die stress te compenseren. Als je altijd heel bewust en gezond met voeding bezig bent geweest, zal de stofwisseling efficiënter functioneren.
Een op maat (met behulp van genetisch onderzoek) aangepast voedingspatroon heeft een positief effect op de gevoeligheid voor ziekten omdat het de genexpressie beïnvloedt van kritische metabole routes.
Cortisol dagprofiel
Om de conditie van de bijnier in kaart te brengen, werk ik graag met de 24 uurs speekseltest. De speekseltest is een eenvoudige, betrouwbare test die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. Je neemt op een aantal momenten per dag je speeksel af en doet dit in een daarvoor bestemd cupje. We meten daarmee op een aantal momenten per dag het hormoon cortisol. Cortisol wordt door de bijnierschors geproduceerd. Bij een gezond persoon zien we altijd altijd een piek moment van cortisol in de ochtend. In de vroege ochtend behoor je namelijk cortisol te maken, want dit is het moment van wakker worden. Je moet immers de dag beginnen! In de loop van de dag zal de hoeveelheid cortisol langzaam afnemen, om in de avond laag te zijn. Je wilt immers geen hoog cortisol als je naar bed gaat! Dan neemt het hormoon melatonine even het stokje over.
Bij stress is de cortisolproductie verhoogd. Bij langdurige stress kan het voorkomen dat de bijnier deze hoge productie niet langer kan volhouden, waardoor de cortisolproductie afneemt of er zelfs helemaal niet meer is. Veranderingen in de gemeten hoeveelheid cortisol geven hiermee de reactie van het lichaam op stress aan.
Om de uitslagen van deze testen te bespreken is een persoonlijk consult of een telefonisch consult nodig.
Het tarief voor dit consult is afhankelijk van de tijdsduur van dit consult. Voor consult tarieven, klik hier.
Het is verstandig om een afspraak te maken met de praktijk op het moment dat je de doe-het- zelf-thuis test aanvraagt, zodat we je kunnen inplannen zodra de uitslag bekend is.