Waarom ontlasting onderzoek laten doen?
Naast het verteren van alles wat we eten en drinken, vervult de darm vele andere essentiële functies die van invloed zijn op jouw gezondheid. Storingen die in de darmen ontstaan, kunnen uitmonden in stofwisselingsblokkades zoals gebrekkige vertering, ontstekingsprocessen en immunologische ziekten. Een behandeling van de darm neemt dus een belangrijke plaats in bij het aanpakken van de oorsprong van darmgerelateerde aandoeningen.
Darm-eco-systeem
De darm is doorlaatbaar voor voedingsstoffen en tegelijkertijd vormt de darm een barrière voor aanvallen van buitenaf. Deze beschermfunctie wordt verzorgd door de darmflora, het darmslijmvlies en het immuunsysteem van de darmen.
Door de enorme toename van kunstmatig gecreëerde invloedsfactoren op alle niveaus van ons bestaan worden we gedwongen ons aan te passen en te verdedigen. Samen met de grote invloed van lichamelijke, emotionele en geestelijke gesteldheid op de orgaansystemen waaronder het darm eco-systeem, is het logisch dat constante zware belasting uit kan monden in ziekte.
Schimmels & Bacterien & Parasieten
Een gezonde darm beschermt het lichaam onder andere tegen ziekmakende bacteriën, parasieten en schimmels. Wanneer de darm vervuild is, worden voedingsstoffen minder goed opgenomen en kunnen ziektekiemen, gifstoffen, gistings- en rottingsmetabolieten (zoals ammoniak) door het lichaam verspreid worden. Bij veel mensen is het darmkanaal zodanig vervuild, dat ze veel klachten kunnen krijgen die hieraan gerelateerd zijn zoals; huidziekten, hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingen, lusteloosheid, reumatische aandoeningen, hormonale klachten, leverklachten, etc.
Een vervuilde darm ontstaat naar aanleiding van een verkeerd voedingspatroon, verteringsproblemen (te weinig maagzuur, onvoldoende galzuren, onvoldoende pancreasenzymen productie) en obstipatie. Maar ook door het innemen van onvoldoende specifieke voedingsvezels, een tekort aan mineralen (verkeerde zuurgraad), te haastig eten zonder goed te kauwen, onvoldoende waterinname en het eten van de verkeerde soorten eiwitten, koolhydraten en vetten. Dit leidt tot een verstoord eco-milieu in de darmen.
Een verstoord darmmilieu is slecht voor de lever
Een verstoord darmmilieu kan tot uiteenlopende gezondheidsklachten leiden. Dit kan starten met chronische ‘vage’ klachten, algemene malaise, ontstekingen en langzaam over gaan in heftige ‘onverklaarbare’ buikklachten en zelfs uiteindelijk in (darm)kanker.
Het aantal maagdarm-aandoeningen, allergieën en andere immunologische verstoringen neemt de laatste tijd steeds meer toe. Daarom is het voor een goede gezondheid van belang dat de darm gezond is. Ook de lever- en reserve energie zijn afhankelijk van een gezond darmmilieu.
Lekkende darmsyndroom
De bevinding ‘lekkende darm’ is te ontdekken met ontlastingonderzoek. Deze ‘diagnose’ komt zowel voor binnen de reguliere als de complementaire geneeskunde. Beide bedoelen daar wat anders mee.
Reguliere artsen bedoelen ermee, dat de darmcellen, bijvoorbeeld eiwitten of lymfevocht, de verkeerde kant uit lekken, namelijk naar de darmholte. Daardoor verdwijnt meer eiwit via de ontlasting en kunnen tekorten ontstaan in de bloedeiwitten. In de complementaire zorg verstaat men onder een lekkende darm een darm die naar het bloed lekt.
Hoe zit dat?
De darm is opgebouwd uit darmcellen. Iedere cel heeft poriën, waardoor de noodzakelijke voedingsstoffen uit het eten in het bloed kunnen worden opgenomen. Alle darmcellen zijn tegen elkaar geplakt met een soort lijm, in vaktaal ‘tight junctions’. Door verkeerde voedingsgewoonten, onnatuurlijk voedsel en een verstoord evenwicht in de darmflora ontstaan er microscopisch kleine beschadigingen in die tight junctions en dat heet ‘lekkende darm’. Door die gaatjes kunnen allerlei ongewenste voedingsbestanddelen richting het bloed lekken. Daardoor komt het afweermechanisme in actie. Dit kan leiden tot migraine, reumatische gewrichtsklachten, fibromyalgie, eczeem, spijsverteringsproblemen, depressiviteit e.d.
Ontlastingsonderzoek
Om een indruk te krijgen van hoe jouw darmmicrobioom eruit ziet wat er allemaal mis kan gaan met het darm eco-milieu zijn er ontlastingtesten ontwikkeld voor nader onderzoek. Deze testen zijn bij ons aan te vragen via ’test jezelf hier’.
Hoe gaat het in zijn werk?
Je krijgt na jouw aanvraag en betaling een ontlasting verzamelset thuisgestuurd met instructie en een aanvraagformulier voor het laboratorium. Je stuurt na afname van het monster het setje rechtstreeks naar het laboratorium dat al op de enveloppe staat aangegeven. Doe dit het liefsts op een maandag, een dinsdag of een woensdag.
Afhankelijk van de soort test ontvang ik de uitslag na 2 tot 3 weken.
Voor de toelichting van de test na uitslag van het laboratorium kun je een afspraak met de praktijk maken. Dit kan een persoonlijk consult of een telefonisch consult zijn. Het tarief voor dit consult is afhankelijk van de tijdsduur van dit consult. Voor consult tarieven, klik hier.
De uitslagen komen gemiddeld 3 weken na het insturen van de test binnen. Houd je daar rekening mee met het maken van de afspraak?
Is het je te ingewikkeld, dan kun je je uiteraard aanmelden als nieuwe patient en gaan wij stap voor stap met jou het onderzoek starten.