De maagzweer test of helicobacter pylori test kost € 25,90
Verwerkingskosten laboratorium: € 10,00
Porto- en materiaalkosten: € 12,00

Om de uitslag te bespreken is een persoonlijk consult of een telefonisch consult nodig. Het tarief voor dit consult is afhankelijk van de tijdsduur van dit consult. Voor consult tarieven, klik hier.
Het is verstandig om een afspraak te maken met de praktijk op het moment dat je de maagzweer test aanvraagt, zodat we je kunnen inplannen zodra de uitslag bekend is.

Maagklachten worden vaak door de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori) veroorzaakt maar kunnen ook veroorzaakt worden door voedsel allergie. Ontlastingsonderzoek is de beste manier om de aanwezigheid van de Helicobacter pylori of voedselallergie aan te tonen. Bij gebruik van pijnstillers kan ook getest worden of de oorzaak van de maagklachten bij de pijnstillers ligt.

Helicobacter pylori wordt doorgegeven via handen, voedsel, en water die met besmette ontlasting in aanraking zijn gekomen. Besmetting komt vaker voor bij de allochtone bevolking en neemt na het 45e levensjaar toe. Bij patiënten met aanhoudende maagklachten is er – vooral als er al eerder een maagzweer is aangetoond – een relatief hoge kans op besmetting met Helicobacter pylori.

Ontlastingsonderzoek is een zeer betrouwbare manier om de bacterie Helicobacter pylori aan te tonen. Er hoeft dus geen bloed te worden afgenomen: De test kan zelfs positief zijn wanneer bloedonderzoek de infectie niet heeft aangetoond.

Bij een maagzweer kunnen kleine bloedingen optreden. Het bloed komt via de maag in de darmen en komt uiteindelijk in de ontlasting terecht. Dit kan met de occult bloed test worden aangetoond. Door maagklachten en ook door maagzuurremmers wordt de voeding niet goed verteerd. Een faecesprogramma of basisscreening darm (waar oa. verteringsparameters worden meegenomen) wordt daarom aanbevolen.

In sommige gevallen worden de maagklachten veroorzaakt door voedselallergie of een glutenallergie. Wanneer het eten van brood de klachten doet toenemen, wordt geadviseerd om op glutenallergie (glutentest) een test aan te vragen.

Klachten van een maagzweer zijn een brandend, schrijnend gevoel in de maagstreek of achter het borstbeen. De pijn kan uitstralen naar de rug, tussen de schouderbladen of naar de hals. Bij een maagzweer treedt vooral op bij een hongergevoel. Er kan ook misselijkheid optreden en chronische spijsverteringsklachten. Er is een verhoogd risico op een maagzweer bij mannen. Bij het roken van sigaretten is er ook een verhoogd risico op een maagzweer.