Voedselintolerantie
Voedselintoleranties (ook wel voedselallergie type 3 genoemd) komen steeds meer voor. Het blijkt dat er veel verwarring is tussen voedsel allergie en voedsel intolerantie. Voedselallergieën kent men meestal wel. Je reageert direct op een kiwi of appel met een dikke lip. De huisarts of de specialist heeft je daar waarschijnlijk al een keer op geprikt. In mijn praktijk ben ik juist meer geïnteresseerd in de voedselintoleranties en in de niet allergische voedselovergevoeligheden omdat deze chronische ontstekingsprocessen kunnen geven in het lichaam.

Wat is voedselintolerantie?
Het meest bekende voorbeeld is de melksuiker (lactose) intolerantie, waarbij mensen het enzym lactase missen, waardoor ze melksuiker niet kunnen verteren. Dit komt voor bij 1 op de 5 Nederlanders. Ook glutenintolerantie is een sterk toenemend probleem. Het komt voor bij 1 op de 100 mensen in onze cultuur en wordt vaak niet of te laat gediagnosticeerd, zeker wanneer dit probleem slechts vage klachten geeft. Ook hier weer wordt niet altijd aan deze diagnose gedacht bij ziektebeelden buiten de darm. We zien dat de laatste jaren ook histamine intolerantie toeneemt. Dit heeft vaak te maken met een dysbiose in de darm maar ook met andere omgevingsfactoren zoals voeding en stress.

Wat is niet allergische voedselovergevoeligheid?
Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid (sommigen noemen dit nog steeds intolerantie) is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken (dus geen allergenen).Toch wordt dit in de volksmond vaak een allergie genoemd.  Bij een vertraagde immuunreactie op voeding (IgG) vindt er binnen 8-72 uur na het gebruik van het voedingsmiddel een reactie plaats. Dat betekent dat reacties pas na dagen kunnen optreden en dan wordt de relatie met het voedingsmiddel niet snel meer gelegd. Helemaal wordt het onduidelijk als het betreffende voedingsmiddel ook (bijna) dagelijks gegeten of gedronken wordt, omdat er dan een voortdurend reactiepatroon onderhouden wordt.

Niet allergische voedselovergevoeligheden zijn te meten!
Er zijn bloedtesten die kunnen aantonen voor welke voeding jij specifiek een ‘intolerantie’ hebt. We noemen dit IgG testen. Deze test kan via bloed worden bepaald en is dus een blauwdruk voor jouw niet allergische voedselovergevoeligheden. In de test worden IgG antilichamen gemeten tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen. Als er IgG antilichamen worden gevonden, dan duidt dit op aanwezigheid van een immunologische reactie.

Belang van IgG-antilichamen
Het aantonen van hoge concentraties IgG-antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Als er antilichamen worden gevormd kunnen deze zich voor jouw lichaam als lichaamsvreemd gaan gedragen en immuuncomplexen vormen. Deze complexen worden opgeslagen in spieren, huid, longen, bloedvaten en andere weefsels en kunnen zo leiden tot ontstekingsprocessen. Dit kan uiteindelijk leiden tot oa. pijn en overgewicht. Deze processen vinden continu plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten zoals hoofdpijn, migraine, overgewicht bij kinderen en de ziekte van Crohn.

Imu Pro test
De ImuPro is een dergelijke diagnostische (bloed) test. Hij wordt uitgevoerd door het laboratorium LHM in Eindhoven. Het is de meest betrouwbare test in zijn soort.
Als je eenmaal deze test hebt laten uitvoeren, weet je precies welke voeding verantwoordelijk is voor immuunreacties bij jou en weet je dus welke voeding specifiek voor jou niet geschikt is. Er zijn verschillende resultaten te lezen in de uitslag, die worden gerangschikt van 1 t/m 4.

– Klasse 0 betekent dat er geen overgevoeligheid is tegen het voedingsmiddel, geen beperkingen.
– Klasse 1 – 2 betekent dat er een lage tot matige reactie is tegen de betreffende voedingstoffen. Deze moet je dan minimaal 8 tot 16 weken vermijden.
– Klasse 3 – 4 betekent dat er een sterke tot zeer sterke reactie tegen de betreffende voedingsstoffen bestaat. Deze stoffen moet je dan strikt vermijden.

Zodra je gaat eten volgens de uitslag van de Imu Pro zal je darmslijmvlies zich dus kunnen gaan herstellen. Aan de hand van de uitslag maak ik een rotatiedieet voor jou. Op de lange termijn zal dit dieet resulteren in minder ontstekingen, herstel darmslijmvlies en dus ga jij je fitter voelen!

Hoe gaat het in zijn werk?
Als je op ’test jezelf’ klikt, dan kun je kiezen welke ImuPro test je wilt aanvragen. Het lab heeft een screening in het leven geroepen als je niet zeker weet of de test voor jou zinvol is om te doen. In de screen worden 22 voedingsmiddelen getest, zonder aanbevelingen. Aan de hand van de uitslag van deze screening kun jij zelf (of wij samen) beslissen of je door wilt testen naar de ImuPro Screen + (44 meest voorkomende voedingsmiddelen), de ImuPro Basic (90 meest belangrijke voedingsmiddelen) of de ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen, inclusief individueel receptenboek). Zodra je je aanvraag hebt gedaan en hebt betaald, verzenden wij de test naar je huisadres. Je zoekt zelf een prikpunt bij jou in de buurt (huisarts, trombosedienst, star-lab) of je hebt de mogelijkheid om de bloedafname via landelijke prikdienst PMO te plannen, laat daar wat bloed afnemen en stuurt vervolgens het bloedbuisje met de door ons meegeleverde antwoord-enveloppe naar het lab. Informatie over het bloedprikken vindt u in de bijgesloten informatie in de enveloppe.
Na ongeveer 4 weken ontvang ik de uitslag van jouw ImuPro test.
Besluit je door te testen vanuit de ImuPro Screen of ImuPro screen + naar de ImuPro Complete, dan worden er niet 2 keer order/verwerkingskosten (€ 15,65)  berekend. Het lab kan hiervoor hetzelfde bloed gebruiken. Houd u er wel rekening mee dat u dan dus wel beide testen betaalt.
Om de uitslag te bespreken is (meestal) een persoonlijk consult of een telefonisch consult nodig. Het tarief voor dit consult is afhankelijk van de tijdsduur van dit consult. Voor consult tarieven, klik hier.
Het is verstandig om een afspraak te maken met de praktijk op het moment dat je de ImuPro test aanvraagt, zodat we je kunnen inplannen zodra de uitslag bekend is.

Geiske de Ruig: ” Voedsel intoleranties en niet allergische voedselovergevoeligheden komen vaak voor en zijn vaak ook mede oorzaak van chronische klachten. En dat is wat anders dan voedselallergie! Het is een van de speerpunten van mijn praktijk. Naast voedingsadviezen die ik geef naar aanleiding van de uitslag van de ImuPro test  behandel ik uiteraard ook de slijmvliezen van de darm. Omdat het geheel een synergie is. Uiteraard is het verstandig om die voedingsmiddelen te mijden waar je een IgG reactie op hebt maar tegelijkertijd kun je ook de darmslijmvliezen sterker maken waardoor je weer minder last hebt van voedselintoleranties. Op die manier zie je het snelst herstel. Mensen zijn minder moe, hebben minder chronische ontstekingen, depressies en slaapstoornissen verdwijnen. Bij veel patiënten met darm gerelateerde aandoeningen zoals spastische darm, de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa proberen we de reguliere medicatie af te bouwen met de hulp van deze bloedtest en voedingssupplementen voor de darm en de darmslijmvliezen. Het is en blijft mijn passie als ik zie hoe snel mensen verbeteren als ze die voeding weglaten waar ze intolerant voor zijn!”

Home