Een Basisscreening darm test kost € 199,00
Verwerkingskosten laboratorium: € 10,00
Porto- en materiaalkosten: € 12,00

Om de uitslag te bespreken is een persoonlijk consult of een telefonisch consult nodig. Het tarief voor dit consult is afhankelijk van de tijdsduur van dit consult. Voor consult tarieven, klik hier.
Het is verstandig om een afspraak te maken met de praktijk op het moment dat je de basisscreening darm aanvraagt, zodat we je kunnen inplannen zodra de uitslag bekend is.

De basisscreening test is de meest uitgebreide test en omvat het fecesprogramma, ziekmakende factoren, de werking van het immuunsysteem, ontstekingsmarkers en een marker voor voedselintoleranties. In de basisscreening wordt het volgende getest:

pH waarde
spijsvertering
samenstelling flora
schimmels en ziekmakende bacterieen
immuunsysteem
ontstekingsmarker
voedselintolerantie

Deze test kun je doen bij de volgende aandoeningen:

 • Allergie
 • Chronische slijmvliesproblemen
 • Chronische vermoeidheid
 • Colitis Ulcerosa (chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm)
 • Darmgezondheid (preventief)
 • Hoofdpijn
 • Huidaandoeningen
 • I.B.S. (Irritated Bowel Syndrome – Spastische- / prikkelbare darm)
 • Immuniteitsdeficiëntie (onvoldoende werking van het immuunsysteem)
 • Lekkende darm syndroom
 • Morbus Crohn (Ziekte van Crohn – chronische ontsteking van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal)
 • Opgeblazen gevoel
 • Reumatische aandoeningen
 • Vaginale infecties
 • Verteringsproblemen
 • opgezette buik of winderigheid na het eten
 • (zeurende) pijn in de bovenbuik
 • klachten bij vettig voedsel
 • vettige ontlasting (licht van kleur)
 • familieleden met galklachten
 • maagklachten
 • gebruik van maagzuurremmers
 • klachten door het eten van brood, rijst en pasta
 • opgezette buik
 • klachten  ontstaan na een antibioticumkuur
 • Candida klachten

Korte uitleg van de parameters die worden getest:

PH-waarde
De pH-waarde, of zuurgraad, kan erg variëren in het spijsverteringskanaal. Water heeft een neutrale pH-waarde van 7. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het milieu. De pH-waarde in de mond is neutraal, terwijl de maag een pH-waarde van 2 heeft. Dit zure milieu is te danken aan het maagzuur. In de darmen varieert de pH-waarde van 5 tot 7,1.
Om in te schatten hoe het gesteld is met de darmflora in de dikke darm, is het van belang om de pH-waarde te meten. Zonder deze waarde kan de stofwisseling in de dikke darm niet beoordeeld worden.

Spijsvertering
Het lichaam heeft bouwstoffen nodig die we kunnen innemen via het eten van voedingsmiddelen. De spijsverteringsorganen bewerken het voedsel zodanig dat het kan worden opgenomen. Door middel van enzymen worden eiwitten, koolhydraten en vetten gesplitst in bouwstenen. Via de darmwand wordt het voorverteerde voedsel opgenomen. Onverteerde en onverteerbare voedselresten worden vervolgens via de dikke darm uitgescheiden.
Niet bij iedereen worden alle ingenomen voedingsstoffen opgenomen. De basisscreening geeft een duidelijk beeld van het vermogen om eiwitten, koolhydraten en vetten te verteren.

Samenstelling darmflora
De darmwand van een gezonde dikke darm is bekleed met een bepaalde verhouding aan darmflora. Hoe de darmflora eruit ziet, hangt af van het feit of het kind op een natuurlijke manier ter wereld is gekomen, borstvoeding heeft gehad, wat de eerste maaltijden waren en hoe de huidige eet- en leefgewoontes zijn. Een gezonde darmflora vormt een barrière tegen lichaamsvreemde stoffen en zorgt ervoor dat het immuunsysteem zijn weerstand behoudt. Wanneer door verkeerde eet- en leefgewoonten de gezonde darmflora wordt aangetast, leidt dit tot een beschadiging van de darmen. Dit leidt weer tot een beschadiging van de stofwisseling.
Vanaf een leeftijd van 50 jaar verandert de samenstelling van de darmflora in ieder geval. Deze verandering heeft als gevolg dat er zich sneller rottingsprocessen voordoen waardoor het darmslijmvlies sneller aangetast is en de weerstand dus lager wordt.
De samenstelling van de darmflora kan tevens worden aangetast door antibiotica, anticonceptiemiddelen, laxeermiddelen, verstoringen in het spijsverteringskanaal, gifstoffen uit de omgeving, ernstige darminfecties, vrije radicalen, angst en psychische stress.

Deze test geeft een overzichtelijk beeld van de darmflora. Er wordt onder andere gekeken of er voldoende Bifidobacteriën en Lactobacillus in de juiste verhoudingen aanwezig zijn.

Schimmels en ziekmakende bacteriën
Wanneer de gezonde darmflora afneemt doordat het aangetast wordt door verkeerde eet- en leefgewoonten, is er plaats voor gisten en schimmels om zich te ontwikkelen. Ook ziekmakende bacteriën krijgen de kans om zich te nestelen in de darm. Zij kunnen zich zelfs door de darm verplaatsen naar andere delen in het lichaam (translocatie). Samen met ziekmakende bacteriën kunnen gisten en schimmels het immuunsysteem zodanig belasten en aantasten dat er naast allerlei vage klachten tevens allergieën en ontstekingen en kunnen ontstaan.

Deze test brengt in kaart of er een overgroei is aan gisten, schimmels (waaronder Candida Albicans) en ziekmakende bacteriën.

Ontstekingsmarker: α-1 Antitrypsine. Deze test is geschikt om in een heel vroeg stadium een ontsteking te detecteren

Immuunsysteem: Beta defensin
Dit onderzoek geeft inzicht in de niet-specifieke slijmvliesafweer.
Een verhoogde waarde aan beta-defensin wordt gezien bij: · Inflammatoire (ontstekingen) darmziektes · Leaky Gut syndroom (lekkende darm syndroom)

Immuunsysteem: sIgA
Dit onderzoek geeft duidelijkheid over de functie van het darmgeassocieerde immuunsysteem. Een te lage sIgA wijst op infectiegevoeligheid van de slijmvliezen, neoplastische ziektes, atopieën, chronische darmaandoeningen zoals Morbus Crohn of Colitis Ulcerosa en auto-immuunziekten.

EPX
EPX spoort ontstekingsprocessen bij allergieën op.
Eosinofiele granulocyten spelen een sleutelrol bij het astmatische – allergische ontstekingsproces. Door het meten van EPX kunnen duidelijke koppelingen aan het ziekteproces gemaakt worden. EPX kan het progressief verlopende proces van subklinische chronische ontstekingsprocessen, die in samenhang met voedingsallergieën staan en de hieraan verbonden gastro-intestinale klachten opsporen.
Ook de werking van een eliminatie-dieet kan hiermee gemeten worden. Verder geeft een verhoogde waarde bij atopische processen aan in hoeverre de ontstekingen actief zijn en natuurlijk voedingsafhankelijk zijn. In feces wordt EPX beter opgespoord dan in bloed of urine.

Home