Omega-3 voorkomt alzheimerplaques
Mannen en vrouwen die veel omega-3 innemen via de voeding, hebben minder Aβ42 in hun bloedplasma. Voor negen andere voedingsstoffen zagen de onderzoekers geen relatie.
Hoge Aβ42-waarden verhogen de prognose op alzheimer, vooral wanneer het gemeten wordt in de hersenvloeistof (en in combinatie met een andere merker, tau-proteïne). De precieze rol van Aβ-peptiden in de ziekte van Alzheimer is nog niet helemaal opgehelderd. Aβ-peptiden hebben een rol in de ontwikkeling van hersencellen, maar ze zijn ook een belangrijk bestanddeel van de hersenplaques buiten de cellen. Aβ-peptiden zijn op zich niet schadelijk, maar de alzheimerplaques vermoedelijk wel (maar niet noodzakelijk).
Aβ40 en Aβ42 zijn twee varianten van het Aβ-peptide, waarbij Aβ42 veel sterker tot plaquevorming leidt. Klieving van het voorloper-proteïne APP naar Aβ40 (of Aβ42) verloopt in de celmembraan. Aβ42 kan als een foutieve klievingsproduct beschouwd worden, een gevolg van een genetisch defect, oxidatieve stress, zware metalen en/of een tekort aan omega-3 in de celmembranen. Omega-3 zorgt immers voor een hoge vloeibaarheid van de celmembranen waardoor de klievingsenzymen – die in het celmembraan ronddrijven – efficiënter gaan werken.
Bron
Gu Y, Schupf N et al. Nutrient intake and plasma β-amyloid. Neurology. 2012 mei