Obesitas al ziekte

Een onverstandig idee
In juni 2013 verklaarde de American Medical Association (AMA) obesitas als ziekte-entiteit. Twee psychologen van de universiteit van Richmond hebben de consequenties daarvan in kaart gebracht. Hun hypothese: door van obesitas een ziekte te maken, versterk je de overtuiging dat aan overgewicht niets te doen valt. Pogingen om af te vallen zijn vergeefs. De boodschap van de AMA komt dan niet goed aan, toch?

De psychologen lieten in hun onderzoek zwaarlijvige mannen en vrouwen informatiebrochures lezen. De ene groep las een artikel waarin obesitas beschreven stond als een ziekte. Een andere groep kreeg een artikel dat obesitas niet als ziekte beschreef. Een derde groep kreeg een artikel onder ogen met standaardinformatie over overgewicht.

Zwaarlijvige deelnemers die via een brochure vernamen dat obesitas een ziekte is, gingen zich anders opstellen. Ze hechtten minder belang aan gezondheidsgerelateerde vermageringsdiëten en ze maakten zich minder zorgen over hun gewicht. Ze pikten bovendien een sandwich met meer calorieën uit een lunch die ze na het experiment voorgeschoteld kregen.

De boodschap ‘je ben ziek’ komt dus niet goed aan, het zet mensen niet in beweging om gezonder te gaan eten.

Reacties zijn gesloten.