Langdurig werkzaam hormoon ontdekt voor diabetes
Is er een beter medicijn dan insuline dat hypo’s en vervelende bijwerkingen achter zich laat? Misschien! Onderzoekers van UMC Groningen ontdekten een lichaamseigen hormoon dat langduriger en beter werkt dan insuline. Hoe goed werkt het? Eén injectie houdt twee dagen lang je bloedsuiker op peil.
Onderzoekers van UMC Groningen, Jae Myoung Suh en zijn collega’s, ontdekten dat het lichaamseigen hormoon FGF1 beter werkt dan insuline spuiten. Eén injectie van het hormoon is genoeg om twee dagen een gezonde bloedsuiker te houden. In tegenstelling tot insuline spuiten geeft de hoeveelheid van dit hormoon weinig tot geen risico op extreem lage bloedsuiker. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Medicine.
Wanneer iemand diabetes type 2 heeft, is zijn lichaam ongevoelig geworden voor insuline. De alvleesklier maakt te veel insuline aan en insulineproducerende cellen raken uitgeput. Vaak start de behandeling met pillen, die op termijn niet meer effectief zijn. Mensen met diabetes gaan over op koolhydraten tellen en insuline spuiten. Dat luistert nauw, want met te weinig insuline daalt de bloedsuiker niet, met te veel insuline raakt de bloedsuiker in een dip. Gevolg? Een hypo.
FGF1 werkt langdurig
De onderzoekers bestudeerden het effect van hormoon FGF1 op muizen. Na een vet dieet krijgen muizen eerder diabetes. De bloedsuiker daalde wanneer de onderzoekers de muizen behandelden met het hormoon. Ze vroegen zich af wat er zou gebeuren als muizen met diabetes type 2 het hormoon toegediend kregen. Het bleek hetzelfde te werken als insuline, maar nét iets beter. Langer (twee dagen!), met minder bijwerkingen en minder risico op een hypo.
Ook bleek dat een langdurige behandeling met FGF1 niet alleen bloedsuiker onder controle houdt; ook de insuline-ongevoeligheid werd op termijn minder. Die insuline-ongevoeligheid is één van de oorzaken van diabetes type 2. Tot nu toe zijn zogenoemde glitazonen belangrijke medicijnen voor de behandeling van diabetes type 2, die het lichaam weer gevoelig maken voor insuline en lagere bloedsuiker, maar ze hebben vervelende bijwerkingen.
Een doorbraak?
Tot nu toe is dit hormoon alleen getest op muizen. Hoewel onderzoekers precies weten welk deel van een lichaamscel reageert op glitazonen, is meer onderzoek nodig om helder te krijgen hoe dit hormoon precies werkt. Daarna kunnen de onderzoekers het testen op mensen.