Nederlanders eten minder brood
De eerste drie kwartalen van dit jaar is de broodconsumptie met 2,3 procent gedaald. Het Voorlichtingsbureau Brood ziet het dieetboek De voedselzandloper van Kris Verburgh als oorzaak. Hierin wordt geadviseerd geen of minder brood te eten.
Van De voedselzandloper zijn 225.000 exemplaren verkocht. Het boek staat anderhalf jaar in de bestseller top-60, de laatste weken op nummer 1 of 2.
Iedereen verkoopt minder brood
Cijfers van onderzoeksbureau GfK lieten in 2009 nog een groei van 1,3 procent zien, sindsdien daalt de broodconsumptie met halve procentpunten, met in 2011 voor het GfK een onverklaarbare uitschieter van -1,9 procent. Sinds begin dit jaar is de daling echter duidelijk sterker, en gaat die gelijk op met de populariteit van De voedselzandloper.
Zowel bakkers als supermarkten verkopen minder brood. Bij de supermarkten groeit de omzet nog wel, door prijsverhoging of de verkoop van duurdere broodsoorten. Gewone bakkers zien volgens het Voorlichtingsbureau de grootste daling in volume en omzet.
De hype over brood is (eindelijk) losgebarsten. Ik zie in de praktijk al jaren dat veel mensen slecht reageren op brood, of op gluten. De kleine groep mensen met coeliackie, die zijn onder behandeling bij een MDL arts en weten wel dat ze van de gluten moeten afblijven omdat ze anders echt ziek worden. Maar die grote groep mensen, ik noem het het grijze gebied, dat zijn mensen die een overgevoeligheid hebben op gluten (te meten in ontlasting of bloed), en deze groep reageert beduidend beter op een voedingspatroon zonder gluten of zonder brood. Fitter, minder concentratie problemen, minder spijsverteringklachten zoals opgeblazen buik en gerommel in de darmen en soms zelfs minder huidklachten, gewrichtsklachten.
Kijk naar een TV fragment over brood en gluten uit De wereld draait door: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/304557