Synbiotisch mondspoelmiddel helpt mondslijmvliesontsteking voorkomen bij bestraling

Jaarlijks ondergaan ruim 60.000 mensen bestraling als onderdeel van een behandeling tegen kanker, zoals mond- en slokdarmkanker. Van hen ervaart een groot deel, soms wel 80-100%, ernstige bijwerkingen in de mond. Een synbiotisch mondspoelmiddel kan helpen.

Bestraling bij mondkanker: oxidatieve stress

Bestraling is een van de behandelprotocollen voor mondkanker waarbij kankercellen in de mondholte of keel worden gedood door directe beschadiging van het DNA. Als bijwerking van radiotherapie ontstaan er echter vrije zuurstofradicalen en oxidatieve schade aan gezonde cellen. Orale mucositis is een ernstige bijwerking van bestraling waarbij er mucosale laesies in de mondholte ontstaan.

Mucositis: ontsteking mondslijmvlies

Mucositis is dus een ontsteking van het mondslijmvlies. Niet alleen de pijn is vervelend, maar ook eten en kauwen lukt dan niet meer zo goed vanwege de pijn. Bovendien maakt het mondslijmvlies minder spijsverteringsenzymen aan. Een pijnlijke mond door bestraling kan dus ook de voedingsstatus verminderen, juist in een tijd waarin het lichaam goede voeding nodig heeft. Recent onderzoek laat zien dat bestraling veranderingen veroorzaakt in het mondmicrobioom en de mondslijmvliezen.

Veranderingen in het orale microbioom

Deze veranderingen in het orale microbioom brengen de bescherming van het immuunsysteem tegen de invasie van ziekteverwekkers in gevaar. Gezien de complexe pathologie van mucositis, vooral bij patiënten met mondkanker, vormen preventie en behandeling van mucositis een cruciale onvervulde behoefte. Omdat er nog geen optimale behandeling voorhanden is, is er dringend behoefte aan nieuwe therapeutische interventies.

Syn- en probiotica verbeteren de mondgezondheid

Probiotica zijn levende micro-organismen die pathogene micro-organismen kunnen remmen of verminderen. Eerdere studies hebben de rol van probiotica al aangetoond bij het verbeteren van de mondflora en bijbehorende ziekten (zoals bij Streptococcus mutans). Probiotica produceren antibacteriële stoffen, hechten aan het tandoppervlak, verbeteren de orale omgeving en verminderen ontstekingsreacties. Bij mucositis kunnen probiotica dus ontstekingsremmende effecten hebben, de mucosale barrièrefunctie versterken, pathogene bacteriën elimineren en cellulaire apoptose voorkomen. Eerdere studies lieten ook de gunstige effecten zien van probiotica en synbiotica bij de preventie en behandeling van gastro-intestinale mucositis.

De gunstige bijdrage van een synbiotisch mondspoelmiddel

In een studie van Manifar et al. werd de werking van het synbiotisch mondspoelmiddel onderzocht bij mensen met mondkanker. Het ging om een pre- en probiotische formule met 7 verschillende grampositieve bacteriestammen (Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus en Streptococcus salivarius subs. thermophiles) en 40 mg fructooligosaccharide als prebiotica, lactose en magnesiumstearaat.

Mogelijk ook gunstig bij chemotherapie

Deelnemers aan de studie hadden veel minder vaak last van een pijnlijke mond en de ernst van de mondslijmvliesontsteking was aanzienlijk minder als deelnemers het synbioticum gebruikten. In Nederland zijn verschillende probiotische producten verkrijgbaar die specifiek geschikt zijn voor de mond. Het is onduidelijk of synbiotisch mondwater ook de mucositis die door chemotherapie ontstaat, kan verminderen, maar deze uitkomsten suggereren dat daar wellicht ook een gunstige werking te verwachten zou kunnen zijn.

Heb je vragen over bovenstaand artikel of kamp jij met mucositis, neem dan contact op met de praktijk.