MS begint in brein

VUmc: MS begint in brein

Lange tijd dachten wetenschappers dat de slopende ziekte Multiple Sclerose begint met een ontregeld immuunsysteem. Jeroen Geurts van VUmc weerspreekt deze stelling. Hij vertelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat MS in de hersenen begint.

Mensen met MS, vaak jonge mensen, kunnen grote problemen krijgen met hun motoriek, hun zicht en spraak. Volgens Geurts zijn dat typische klachten die horen bij een aandoening van de witte stof in het brein. Bij MS spelen ook cognitieve problemen een rol, zoals vergeetachtigheid of het niet goed kunnen volgen van het nieuws. De grijze gebieden in de hersenen zijn verantwoordelijk voor het verwerken van deze informatie. De symptomen lijken enigszins op de ziekte van Alzheimer, zegt Geurts.

De afwijkingen die de onderzoekers in de hersenen hebben gevonden, kunnen zorgen voor een abnormale reactie van het immuunsysteem. Deze resultaten staan haaks op de meer dan honderd jaar oude opinie dat MS wordt veroorzaakt door een ontregeld immuunsysteem.

Het is nog niet bekend of de grijze cellen in de hersenen van mensen met MS doodgaan, net zoals bij mensen met Alzheimer. Meer inzicht over de grijze hersencellen opent volgens de onderzoekers een wereld aan nieuwe oplossingen, zoal brain training en hersenstimulatie voor geheugenverbetering. Maar het biedt ook handvatten voor de juiste medicatie en therapieën.

Reacties zijn gesloten.