In het colostrum, de eerste melk die vrouwen na hun bevalling produceren, zitten gemiddeld meer dan 700 verschillende soorten micro-organismen. Deze bacteriën hebben vermoedelijk een positieve invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem van de baby.

Dat schrijven onderzoekers van het Spaanse Instituut voor Agrochemie en Voedseltechnologie in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition. Zij ontdekten dat dat moedermelk meer verschillende bacteriën bevat dan tot nu toe werd aangenomen.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door met DNA-onderzoek de verschillende micro-organismen in kaart te brengen in de moedermelk van achttien vrouwen kort na de bevalling. De onderzoekers stuitten op veel meer bacteriesoorten dan zij van tevoren hadden verwacht aan te treffen. Zij vermoeden dat het afweersysteem van de baby door opname van de vele bacteriën in een later stadium in staat is om beter onderscheid te maken tussen ziekteverwekkers en ‘goede micro-organismen’. Het is ook mogelijk dat het grote aantal micro-organismen er alleen voor zorgt dat moedermelk goed wordt verteerd in de maag van het pasgeboren kind.

De wetenschappers vonden verder een opvallend verband tussen de samenstelling van de moedermelk en de lichamelijke conditie van de moeder. Vrouwen met overgewicht produceerden colostrum met een relatief lage diversiteit aan bacteriën. Ook stress voor de bevalling, bijvoorbeeld vanwege een geplande keizersnede, leidde bij de proefpersonen tot moedermelk met een geringer aantal micro-organismen. Gezien het beperkte aantal proefpersonen is meer onderzoek nodig om de resultaten van de studie te onderbouwen.

Het onderzoeksteam concludeerde onder meer dat de onderzoeksresultaten aan geven dat bacteriën, gevonden in moedermelk, geen contaminanten zijn en dat de samenstelling van het microbioom in de melk beïnvloedt wordt door verschillende factoren. Vanwege het simpele feit dat bacteriën in moedermelk een van de eerste bacteriën zijn die het lichaam binnenkomen is het van groot belang het biologische effect hiervan te onderzoeken en uit te vinden of bijvoorbeeld toevoeging van bepaalde bacteriën aan synthetische moedermelk gezondheidsbevorderende effecten hebben.