Moe door Slaapapneu
Veel meer mensen hebben last van de structurele slaapstoornis apneu dan tot nu toe werd gedacht. In een onderzoek bleek dat 78 procent van de mensen bij wie slaapapneu werd vastgesteld, zich niet bewust was van de slaapstoornis.
Apneu maakt mensen moe omdat de adem tijdens de slaap vaak stokt. Het kan zelfs oplopen tot meer dan dertig keer per uur.
Volgens longarts Michiel Eijsvogel is het belangrijk dat mensen met slaapapneu zo snel mogelijk geholpen worden. Door verstoring van het slaappatroon rustten mensen met slaapapneu minder uit, raken vermoeid, zijn slaperig overdag, functioneren steeds slechter op hun werk en hebben thuis een kort lontje.
Veel mensen denken dat de vermoeidheid komt door stress of drukte. Gevaarlijk wordt het als slaapapneu leidt tot een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten, zegt de longarts. Met deze gegevens kunnen huisartsen patiënten sneller doorverwijzen en tijdig behandelen.
Het onderzoek werd gehouden door de Universiteit Twente, de Apneuvereniging en Medisch Spectrum Twente onder ruim 4200 werknemers. Van hen bleek 6,4 procent slaapapneu te hebben.