Mindfulness geeft rust bij chronische stress en  onverklaarde klachten

Mindfulnessoefeningen hebben een positief effect op de geestelijke gezondheid van mensen met chronische onverklaarde klachten. Dat blijkt uit onderzoek wetenschappelijk onderzoek. Men heeft mensen met chronische klachten acht weken lang meditatie- en bewegingsoefeningen laten doen. Het resultaat: een betere psychische gezondheid.
Aan de training deden 117 patiënten mee die lichamelijke klachten hebben met een onbekende oorzaak. Ze kregen iedere week een meditatietraining van 2,5 uur en oefenden daarnaast nog zo’n drie kwartier thuis met mindfulness. Het doel van de training was een beter bewustzijn van lichaam en geest. De patiënten leerden zich bewust te worden van hun lijf zonder naar de oorzaak van de klachten te kijken.

Meer energie en minder klachten
De training hielp de patiënten vooral op mentaal gebied. Ze werden beter in het waarnemen en beschrijven van lichamelijke klachten en kregen meer aandacht voor wat er in hun lichaam speelt. Bovendien waren ze minder bang dat ze een ernstige ziekte hebben en speelden de klachten een minder grote rol in hun leven. De klachten kunnen zelfs op den duur verminderen. Ook bleek dat ze sneller sociaal contact zoeken en zich energieker voelen.

Meerdere opties voor behandeling mogelijk
Succes van mindfulness hangt af van de mate waarin een patiënt werkelijk open staat voor verandering van zijn of haar leven. Genoeg inzet is dus belangrijk.
Mindfulness helpt je bewust te worden van wat je denkt en voelt. Bij mindfulness wordt de aandacht verlegd naar de ademhaling. Het wordt daarom ook wel ‘aandachtsstraining’ genoemd. Je concentreert je op je lijf in plaats van meteen te oordelen of te analyseren waar je gedachten vandaan komen. Stilstaan bij wat er in je lichaam gebeurt, kan meer rust geven.