Minder kans op diabetes door voldoende magnesium

Een onderzoek aan de universiteit van North Carolina (Chapel Hill) heeft uitgewezen dat mensen, die de meeste magnesium binnenkregen met het voedsel en vitaminesupplementen bijna de helft minder kans hadden op de ontwikkeling van diabetes in de de daarop volgende 20 jaar dan mensen met de laagste magnesium inname.

Deze resultaten zouden ten dele kunnen verklaren waarom volkorenproducten, die veel magnesium bevatten, ook worden geassocieerd met een verminderde kans op diabetes. Een grote klinische studie lijkt evenwel nog nodig om te bepalen of er werkelijk een oorzakelijk verband bestaat tussen magnesium en het risico op diabetes, zeggen de onderzoekers. 

Het ligt voor de hand dat magnesium inderdaad de kans op diabetes verlaagt omdat dit mineraal onontbeerlijk is voor het goed functioneren van verschillende enzymen die nodig zijn voor de verwerking van glucose in het lichaam. Maar de uitkomsten van verschillende studies waren niet altijd eensluidend.

Om het verband nader te bekijken vergeleken de onderzoekers bij 4497 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, die geen diabetes hadden bij aanvang van de studie, de inname van magnesium en de kans op diabetes. Gedurende de 20 jarige follow-up ontwikkelden 330 van hen diabetes.

Personen met de grootste inname van magnesium, gemiddeld overeenkomend met circa 200 milligram magnesium voor elke 1000 geconsumeerde calorieën, hadden een 47 procent lagere kans om tijdens de follow-up diabetes te hebben ontwikkeld dan degenen met de laagste inname, namelijk 100 milligram magnesium per 1000 calorieën. 

Verder werd ontdekt dat wanneer de magnesium inname hoger werd, verschillende ontstekingsparameters in het bloed daalden, alsmede de resistentie voor effecten van het bloedsuiker regulerende hormoon insuline. Hogere magnesiumspiegels in het bloed waren ook gerelateerd aan een lagere insulineresistentie.

Het onderzoeksteam stelt dan ook, dat een verhoogde inname van magnesium van belang kan zijn voor een verhoging van de insulinegevoeligheid, een reductie van systemische ontstekingsprocessen en een verlaging van de kans op diabetes. Verdere grootschalige klinische studies zijn nog nodig om het causaal verband vast te stellen, en de mechanismen aan het licht te brengen die ten grondslag liggen aan het positieve effect dat magnesium lijkt te hebben op de vermindering van het risico op diabetes.

Bron
reuters.com/

Reacties zijn gesloten.