Chronische ontsteking: de oorzaak van veel westerse aandoeningen
Veel westerse aandoeningen komen tegelijkertijd voor, of ontstaan na elkaar: obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en bijvoorbeeld auto-immuunaandoeningen. Onderkenning en behandeling van het onderliggende probleem – de chronische (laaggradige) ontsteking – is van groot belang in de behandeling van al deze aandoeningen. Er zijn drie categorieën van systematische ontstekingsziekten te onderscheiden, te weten: Metabole ontsteking: o.a. hypertensie, diabetes mellitus, ziekte van Alzheimer en Parkinson Allergische … lees verder…
6 tips om je darmmicrobioom te ondersteunen
Jouw spijsvertering bepaalt in welke mate goede nutriënten daadwerkelijk opgenomen worden. Een goede voeding rijk aan groenten, vezels en vocht, kleine porties, goed kauwen en voldoende ontspanning bevorderen je spijsvertering en dus je darmmicrobioom. Hieronder 6 tips om je darmmicrobioom te ondersteunen: 1/ Benadruk de parasympaticus De spijsvertering bestaat uit verschillende opeenvolgende stappen. Goed kauwen, maagzuurproductie, galblaaslediging en de productie van pancreassappen zijn noodzakelijk opdat … lees verder…
Last van een opgeblazen gevoel en buikpijn? Probeer eens een low FODMAP dieet.
Volgens een studie uit 2024 voelde 75-90% van de mensen minder pijn en een opgeblazen gevoel, en hadden ze een betere kwaliteit van leven na slechts een paar weken op het low FODMAP-dieet. Dus als je last hebt van een opgeblazen gevoel, ongemak, SIBO of IBS, kan dit voedingspatroon precies zijn wat je nodig hebt. Het is een tijdelijk eetplan dat is ontworpen om bepaalde … lees verder…
Probiotica bij darmklachten?
Veel mensen gebruiken probiotica. Ze hebben darmklachten, zijn verstopt of hebben juist diarree. Is dat wel zo verstandig? Want hoe weet je of je de juiste probiotica hebt gekocht? Geldt hier altijd: baat het niet dan schaadt het niet? Hoewel probiotica in veel gevallen ‘best kunnen’, is mijn antwoord op dit soort vragen altijd om het niet direct te doen. Het is namelijk belangrijker om … lees verder…
TV uitzending Dokters van Morgen over het darmmicrobioom
Naar aanleiding van de uitzending bij NPO van ‘Dokters van morgen’ van dinsdag 22 januari 2019 over het darmmicrobioom, worden we overspoeld met reacties en aanvragen. Of deze test al in Nederland wordt uitgevoerd en of ik in mijn praktijk bekend ben met deze test. Waar ging de uitzending over? In deze uitzending wordt de Britse journalist en arts Michael Mosley gevolgd als hij een … lees verder…