Met het “Gamedi Leverpaspoort” is het mogelijk om preventief in kaart te brengen op welke medicijnen, kruiden, voedingssupplementen of voedingstoffen jij waarschijnlijk afwijkend reageert. In je persoonlijke Leverpaspoort zie je bovendien welke enzymen hierbij een rol spelen.

De effecten van geneesmiddelen op patiënten verschillen doordat zij een ander genetisch profiel hebben. Variaties in bepaalde genen bepalen bijvoorbeeld de enzymactiviteit en de snelheid waarmee het lichaam het geneesmiddel omzet in andere stoffen. Een behandeling op maat betekent dan ook dat de dosering van het geneesmiddel, of het soort geneesmiddel, helemaal is afgestemd op het genetisch profiel van de patiënt.
Naast de interactie van deze enzymen met medicatie wordt er ook gekeken naar de interactie met geneeskrachtige kruiden, voedingssupplementen en voeding. Dit is uniek en onderscheidt dit leverpaspoort van alle andere DNA testen die enkel op reguliere geneeskunde gericht zijn.

Dit onderzoek (het leverpaspoort) is een belangrijke eerste stap om behandeling voor te schrijven op maat, met minder bijwerkingen voor de individuele patiënt.

Wat is DNA?
DNA is een biochemisch macromolecuul die erfelijk materiaal draagt in ons lichaam. Elk levend mechanisme heeft DNA. DNA is opgebouwd uit vier verschillende soorten bouwstenen (nucleotiden): adenine (A), thymine (T), cytosine (C) en guanine (G). De volgorde waarin alle 3 miljard bouwstenen staan bepaalt jouw genetische code.

In ieder mens is de volgorde van de bouwstenen in het DNA voor 99,7 tot 99,9% gelijk. Er is dus een klein percentage dat in ieder individu verschillend is en dat ieder mens uniek maakt. Deze verschillen in het DNA worden variaties of mutaties genoemd. Deze DNA-variaties en -mutaties bepalen onder andere verschillen in uiterlijke kenmerken, zoals oog-, huids- en haarkleur. Maar ook bij biologische processen kunnen genetische verschillen impact hebben, denk bijvoorbeeld aan verwerking van voeding (zoals lactose- of glutenintolerantie), medicijngevoeligheid.

Met het Gamedi Leverpaspoort kijken we hoe de werking is van jouw leverenzymen die invloed hebben op veel van deze biologische processen. De uitkomsten van deze test kun je zo nodig delen met jouw arts, apotheker of therapeut. Daarmee geef je ze meer inzicht in hoe jouw lichaam werkt en zorg je ervoor dat zij met meer aandacht jouw behandelplan kunnen opstellen.