Medicijngebruik kan bij ouderen tot ondervoeding leiden
Een aanzienlijk deel van de ouderen gebruikt veelvuldig vijf of meer verschillende medicijnen die de voedselconsumptie en de voedingstoestand negatief kunnen beïnvloeden. Dit blijkt uit het rapport ‘Voeding in relatie tot aandoeningen en medicijngebruik bij ouderen’. Het rapport is onderdeel van een meerjarig project waarin wordt onderzocht of het mogelijk is om de kwaliteit van leven en de gezondheid van ouderen te verbeteren door dagelijks gezond te eten. Hierdoor gebruiken ze mogelijk minder medicijnen. De Wageningen UR (University and Research Centre), TNO en RIVM werken voor dit project samen.

Mineralen en medicijngebruik
Medicijnen die ouderen veelvuldig gebruiken zoals bloeddrukverlagers of maagzuurremmers hebben vaak bijwerkingen zoals een droge mond of misselijkheid. Medicijnen kunnen de opname van vitaminen en mineralen uit de voeding nadelig beïnvloeden. Zo verminderen maagzuurremmers de opname van mineralen omdat maagzuur zorgt voor het oplossen/uiteenvallen van de mineralen in de maag. Aangezien ouderen in het algemeen al minder maagzuur produceren is, het voor deze groep aan te raden extra mineralen te gebruiken in de vorm van een voedingssupplement. Hierbij gaat de voorkeur uit naar organische mineraalverbindingen omdat deze voor een goede opname minder maagzuur nodig hebben.

Veel tekorten bij ouderen
Ouderen krijgen mogelijk te weinig calorieën binnen of te weinig noodzakelijke voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Er zijn aanwijzingen dat ouderen tekorten hebben aan vitamine B2, vitamine B12, vitamine D, calcium, ijzer en zink. Uit een recent onderzoek blijkt dat slechts 18 procent van de 65-plussers een toereikende vitamine D status heeft en dat ruim 70 procent er een goede vitamine B12 status op na houdt. Bovengenoemde problematiek speelt zowel bij ouderen die zelfstandig wonen als bij ouderen die in instellingen verblijven. In de loop van 2013 worden de resultaten van de voedselconsumptiepeiling onder ouderen verwacht.

Zie voor meer informatie het rapport ‘Voeding in relatie tot aandoeningen en medicijngebruik bij ouderen’ op de website van het RIVM.

bron: RIVM, 28/01/13

Een multi als aanvulling op de dagelijkse voeding van ouderen kan de nutriëntenstatus van ouderen verbeteren. Mineralen komen in beperkte mate voor in multivitaminen-mineralentabletten. Voor een substantiële bijdrage van magnesium, calcium en kalium is een magnesiumsupplement aan te bevelen.