Magnesium voorkomt en bestrijdt ontstekingsprocessen
Hoewel magnesium vanouds al bekend staat om zijn vele gezondheidsbevorderende effecten, heeft een studie bij 3713 vrouwen, die de menopauze gepasseerd waren, laten zien dat magnesium ook verbazingwekkende ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Daardoor kan magnesium kan van grote waarde zijn voor hen die de onbetrouwbare werking en de potentieel gevaarlijke bijwerkingen van chemische geneesmiddelen willen vermijden.
Volgens de studie verminderden alle ontstekingsparameters (bloedwaarden, die duiden op een of meerdere ontstekingsprocessen in het lichaam) zoals de CRP (C-reactive protein), TNF (tumor necrosis factor alfa), en IL6 (interleukine 6) wanneer de inname van magnesium werd verhoogd. Dit betekent dat magnesium een directe invloed heeft op de verlaging van deze ontstekingsparameters, wat de waarde van magnesium voor de gezondheid alleen maar groter maakt.
Ontstekingsprocessen in de wand van slagaders verminderden ook bij een verhoogde inname van magnesium. Dit betekent dat door de toegenomen opname van magnesium in het lichaam er veel moeilijker plaquevorming kan plaatsvinden aan de binnenkant van slagaders. Omdat arteriosclerotische plaques ontstaan op de wanden van de slagaders (en dus ook de kransslagaders van het hart) onder invloed van ontstekingen, is dit goed nieuws voor degenen die lijden aan cardiovasculaire aandoeningen (vernauwing van kransslagaders). Het regelmatig gebruik van magnesium lijkt dus goed te zijn voor het hele bloedvatenstelsel.
De hoeveelheid magnesium dat van nature voorkomt in voeding is sterk verminderd, door verarming van het voedsel door raffinageprocessen (junkfood) en de intensieve landbouw die de grond uitput. Hierdoor hebben tegenwoordig veel mensen een matig tot ernstig magnesiumtekort, wat zich onder meer uit in ontstekingsgerelateerde ziekten, zoals cardiovasculaire aandoeningen.
Fruit en groenten van biologische kwaliteit bevatten vaak adequate hoeveelheden magnesium. Bonen en groene groenten zijn in het bijzonder rijk aan magnesium, en over het algemeen goed verkrijgbaar. Helaas eten erg veel mensen onvoldoende groenten en fruit van een goede kwaliteit.
Ontstekingen staan in verband met talloze gezondheidsproblemen. Het innemen van extra magnesium of het opnemen van meer magnesiumrijke producten in je voedingspatroon is de eerste stap naar het bestrijden van ontstekingen. Vermijd zo mogelijk chemische geneesmiddelen (o.a. NSAID’s) die op den duur alleen maar het probleem verergeren, en probeer zoveel mogelijk natuurlijke oplossingen te gebruiken.
Bron
naturalnews.com