Een maagzweer is een ontsteking van de beschermende slijmvlieslaag van de maag. En wordt vaak veroorzaakt door de Helicobacter Pylori. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat het slijmvlies van de slokdarm en de twaalfvingerige darm ontstoken raakt. Als de zweren dieper zijn, kunnen de zenuwen die in de bindweefsellaag zitten onbeschermd raken. Maagsappen kunnen dan direct in contact met de zenuwen komen. Dit contact veroorzaakt pijn.

Symptomen van een maagzweer

Een maagzweer gaat gepaard met pijn in de maagstreek, maar er zijn meer symptomen van een maagzweer te noemen:

 • Pijn in de bovenbuik
 • Een brandend gevoel achter het borstbeen
 • Misselijkheid
 • Een afgenomen eetlust, die weer vermagering veroorzaakt
 • Een opgeblazen buik
 • Boeren
 • Pijn die uitstraalt naar de rug, de schouderbladen en de hals
 • Pijn die toeneemt bij een hongerig gevoel en afneemt na het eten
 • Maagzuurremmers die de pijn doen afnemen
 • Zwarte ontlasting bij bloedingen van het slijmvlies

 

Oorzaken van een maagzweer

De belangrijkste veroorzaker van een maagzweer is een infectie met Helicobacter pylori. Er zijn veel mensen die deze bacterie bij zich dragen, maar daar geen klachten van ondervinden. Het feit dat mensen deze bacterie bij zich dragen, wil niet zeggen dat deze mensen allemaal een maagzweer gaan ontwikkelen. H.pylori kan na een aantal weken zomaar weer verdwijnen. Bij aanhoudende klachten wordt geadviseerd om te testen op de H. Pylori.  Door middel van een behandeling kan de bacterie verdwijnen. In sommige gevallen kan de oorzaak van een maagzweer ook een ontstekingsremmende pijnstiller zijn.

Beschikbare testen

In het laboratorium kan de aanwezigheid van H.pylori aangetoond worden in de ontlasting met behulp van immunologische analyses zoals ELISA of immuunchromatochrafie. Naast de H.pylori zijn er ook nog andere bacteriën die de maagwand kunnen laten ontsteken. Er zijn ook aanvullende testen beschikbaar waarmee de oorzaak van een maagzweer kan worden achterhaald:

 • Een onderzoek naar de Calprotectine-waarden, een toename duidt op een ontsteking.
 • Een onderzoek naar occult bloed en transferrine in de ontlasting. Bij een maagzweer kunnen bloedingen optreden, dit bloed komt via de maag en de darm in de ontlasting terecht.
 • Een onderzoek naar vet in de ontlasting. Bij mensen die maagzuurremmers gebruiken en bij mensen met een H. pylori infectie neemt de spijsvertering af. Door een verminderde vetopname neemt het vetgehalte van de ontlasting toe.
 • Het vitamine D3-gehalte van het bloed. Bij een verminderde vetopname ziet men vaak lagere spiegels van in vet oplosbare vitaminen, zoals vitamine D3. Het is raadzaam om het vitamine D3-gehalte van het bloed te laten bepalen.

Risicofactoren die de kans op een maagzweer vergroten

Er zijn een aantal specifieke risicofactoren te noemen die de kans op een maagzweer vergroten. Deze factoren zijn:

 • Leeftijd: de kans op een maagzweer door een infectie met H.pylori neemt na het 45e levensjaar toe.
 • Sekse: een maagzweer komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
 • Levensstijl: mensen die (sigaretten) roken krijgen eerder een maagzweer.
 • U kunt besmet raken via ontlasting, de handen van anderen, voedsel of water. H.pylori wordt vaker aangetoond bij het allochtone deel van de bevolking. Omdat Helicobacter bij veel mensen van nature voorkomt in de maag, duidt dit in meeste gevallen niet op een maagzweer.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)

Maagslijmvliesontstekingen kunnen worden veroorzaakt door gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen. Dit zijn Non Steroid Anti Inflammatory Drugs, afgekort NSAIDs. Deze pijnstillers worden vaak voorgeschreven of bij de drogist gekocht als een paracetamol niet voldoende effect heeft. Wees hier voorzichtig mee en gebruik, bij het gebruik van NSAID’s, maagbeschermende supplementen.

Behandeling van een maagzweer

In de reguliere (huisartsen) praktijk kan bij maagklachten en een besmetting met H.pylori een dubbele antibioticumkuur voorgeschreven worden. In veel gevallen worden er ook maagzuurremmers voorgeschreven. Deze verlichten wel de klachten, maar genezen de maagwand niet. In de complementaire praktijk werken we met natuurlijk antibiotica, ondersteuning van de maagslijmvliezen (middels voeding en supplementen) en opbouwen van een optimaal spijsverteringsstelsel en darmmicrobioom.

Aan te raden onderzoek:

Maagzweer test – Praktijk Preventieve Geneeskunde (pgpraktijk.nl)
Microbioom maxi Plus + maagzweerbacterie + gluten – Praktijk Preventieve Geneeskunde (pgpraktijk.nl)