De maag is de start van jouw vertering
Als het goed is, kauwen wij ons eten rustig en goed. Als we het doorslikken is het helemaal fijn en zitten er geen harde stukjes meer in. In de mond wordt een chemische analyse gemaakt van het voedsel. Verderop in de darmen worden op basis van die analyse de geschikte- afbreek- eiwitten (enzymen) aangemaakt.

Het gekauwde voedsel komt in de maag. De maagwand geeft maagzuur en een bepaald enzym af. Dat enzym is nodig om grote eiwitten op een bepaalde plek door te knippen waardoor kleinere stukken eiwit ontstaan. Dat eiwit-afbreek-enzym werkt alleen als de maag heel zuur is. Het maagzuur is ook essentieel om mineralen opneembaar te maken. Ook vitamine B12 kan alleen maar met maagzuur en dat enzym vrij worden gemaakt. Bovendien maakt het maagzuur veel bacteriën dood.

Na 1 uur kneden en verteren wordt de zure maaginhoud in beetjes doorgelaten naar het eerste stukje darm – het duodenum. Het zeer zure voedsel komt daar tegen de darmwand aan. Hierdoor zullen in een reflex de galblaas en alvleesklier samentrekken en hun sappen aan het zure voedsel toevoegen. De gal laat het vet oplossen, het alvleeskliersap bevat alle enzymen om de vetten, koolhydraten, chromosomen en eiwitten verder af te breken en klein te maken. Bovendien is het sap extreem basisch waardoor de bacteriën die de maag overleefden, alsnog grotendeels sterven.

Maagzuurremmers
Als de maag niet zuur genoeg is, zullen eiwitten niet goed worden afgebroken in de maag. Vitaminen B12 wordt zo niet losgemaakt uit zijn eiwitmantel en komt niet beschikbaar voor het lichaam. Ook zullen veel mineralen niet oplosbaar worden gemaakt en daardoor niet worden opgenomen in het lichaam.
Doordat het eten niet goed zuur is, zullen galblaas en alvleeskliersappen niet voldoende uitstorten en zal het eten ook heel slecht verteren. Allerlei bacteriën en schimmels overleven de passage door maag en duodenum. In het duodenum gaan allerlei bacteriën groeien. Dat merk je als je eet: die bacteriën gaan gas vormen als je eet. Dat kan heftige boeren tijdens of na het eten veroorzaken.

Maagzuurremmers worden veelvuldig uitgeschreven. En niet altijd terecht. De hele vertering wordt met maagzuurremmers in de war geschopt. Bovendien zien we vaak een vitamine B12 tekort ontstaan. In de praktijk maak ik een darmtherapie met voedingsadvies op maat, daarbij rekening houdend met ieders vertering, voorkeur en verdraagzaamheid.

Home