Af en toe je lever een reinigingskuur geven is goed voor je gezondheid. Je zult je fitter en energieker gaan voelen en je gifstoffen uitscheiden.

clean start detoxkuur 21 dagenEen goede detoxkuur is deze van Miss Natural. In deze detox-kuur geef je je lichaam in 21 dagen een nieuwe, schone start. Je leert hier waarom het goed is om te ontgiften, hoe je je eetpatroon langzaam kunt afbouwen, hoe je je ontgiftingsproces kunt ondersteunen en hoe je weer kunt opbouwen na je detoxkuur. Hiermee kun je dus al heel goed thuis aan de slag.

 

De ideale detox voor beginners
Een detox zorgt ervoor dat de giftige stoffen in je lichaam worden afgevoerd, voedingsstoffen beter worden opgenomen en je je energiek, stralend en fit voelt. Veel informatie en tips kun je ook na je detox blijven gebruiken. Net als de heerlijke recepten natuurlijk!


De detox zelf is toegankelijk voor iedereen en met name geschikt voor beginners, of je nu al een natuurlijke levensstijl volgt of niet. Wie al natuurlijk eet en leeft zal toch baat hebben bij de detox door de afwisseling van sap- en eetdagen, waardoor de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam sneller gebeurt dan gebruikelijk.

Maar de detox kan ook een eerste stap zijn in de richting naar een natuurlijke levensstijl, dankzij de vele tips en adviezen die je krijgt.

Dag 1 t/m 7 – Afbouwfase
Tijdens deze dagen ga je wennen aan een periode waarin je minder zal eten. Er worden al enkele voedingsstoffen uitgesloten van je dagelijkse dieet en je gaat je eerste (zelfgemaakte) sapjes drinken.

Dag 8 t/m 14 – Detoxfase
De eigenlijke detox duurt 7 dagen. Tijdens deze week worden ‘sapdagen’ afgewisseld met ‘eetdagen’. Op de sapdagen zul je je beperken tot het drinken van vruchten- en groentesappen. Tijdens de eetdagen mag je eten, maar worden er wel bepaalde voedingsstoffen uitgesloten.

Dag 15 t/m 21 – Opbouwfase
Na de detox is het van belang om je lichaam weer langzaam te laten wennen aan het elke dag eten van ‘normaal’ voedsel.

Luister naar mijn interview bij Gezondheidsradio over de lever.

Algemene detox adviezen die we in de praktijk veel toepassen zijn:

1. Elimineer alle voedingsmiddelen die je niet kunt verdragen
Veel mensen reageren allergisch op of zijn intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen. Met behulp van een voedselintolerantie test kunnen we individueel bepalen welke voedingsmiddelen dat voor jou zijn. Probeer deze producten dus zoveel mogelijk te mijden. We zien vaak intoleranties voor granen en afgeleide producten die gluten bevatten zoals tarwe, gerst, rogge en haver en voor melkproducten (yoghurt, vla, chocolademelk en yoghurtdranken).

2. Elimineer voedingsmiddelen met schadelijke stoffen, zoals:
*Cafeine bevattende voedingsmiddelen zoals koffie, chocolade en cola.
*Suikerrijke voedingsmiddelen zoals snoep, koek, gebak, frisdrank en vruchtensap met of zonder toegevoegde suikers.
*Vetrijke voedingsmiddelen zoals vet, (gepaneerd) vlees, vette vleeswaren, snacks en gebak. Vette vis zoals zalm, haring en makreel kunt je daarentegen wel gewoon gebruiken.
*Alcoholische dranken.
*Voeding met kleur-, smaak- en bewaarstoffen

3. Kies fruit en groenten die de leverwerking ondersteunen
Bepaalde groenten en fruitsoorten hebben een leverondersteunende werking. Ook is het moment van inname belangrijk voor de lever. Wanneer neem ik mijn fruit in? Welke groenten kan ik specifiek gebruiken om de ontgifting te ondersteunen? In mijn praktijk bekijken we per patient wat verstandig is. Maak een afspraak om je professioneel te laten ondersteunen bij je detoxprogramma.
Een makkelijke manier om meer groenten op een dag binnen te krijgen, zijn natuurlijk de groene smoothies. Veel patienten vinden de (groene) smoothies een lekker en haalbaar advies omdat je op een eenvoudige manier ongemerkt en dus makkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid groenten komt.

 

 

Klik op het plaatje voor meer informatie.

 

4. Groenten en dranken die de vertering versterken
Wist je dat er ook groenten en dranken zijn die de vertering kunnen versterken? Voor mensen met een zwakke vertering is dat absoluut noodzakelijk. De lever moet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om de ontgifting optimaal uit te kunnen voeren. Die groenten moeten dan wel goed verteerd worden. In mijn praktijk adviseer ik hoe je je vertering kunt ondersteunen en met welke groenten je dat het beste kunt doen.

5. Rust en ontspanning
Het herstel van je lever en darmen zal veel beter verlopen als het in je hoofd rustig is.
Plan een leverreiniging daarom in een rustige periode. Kies 2 weken zonder sociale verplichtingen, deadlines of andere zaken die je extra belasting bezorgen. Zorg voor voldoende beweging en voldoende buitenlucht tijdens het reinigingsprogramma. Fietsen, wandelen en/of sporten zorgen voor een betere spijsvertering en stoelgang. Zorg dat je tijd hebt om te rusten wanneer je lichaam dit aangeeft of verwen jezelf in deze week met een sauna, relaxerende massage, een film of andere rustige activiteiten.
Het vervolg van de detoxkuur zal gemakkelijker verlopen omdat je nu gewend bent aan dit ritme en je stilaan meer energie begint te krijgen. Let erop dat je op tijd gaat slapen (vóór 22u30) en schakel een rustmoment in vlak vóór het slapengaan. Zorg voor vaste rustmomenten en structuur in je leven.

6. Leer mediteren
Iedere dag 10 minuten is voldoende en is de goedkoopste manier om je gezondheid te herstellen of te behouden.
Piekeren en mentale overactiviteit kosten heel veel energie van je lever en je vertering.

Een andere collega van me heeft ook een mooi detoxprogramma geschreven. Gedurende 7 dagen een voedingspatroon waarin het ontgiften van de lever centraal staat. Je maakt je lever ‘schoon’ waardoor je je niet alleen beter gaat voelen maar ook nog wat kilo’s zal gaan kwijtraken omdat je toxische stoffen uit je vetreserves (veilig) vrij komen. Een aanrader als je direct aan de slag wilt.

Klik op het plaatje voor meer informatie.

 

Home