Samen met de lever-energie en de verteringsenergie vormt de reserve-energie het fundament voor je gezondheid.

Accu voor de lever
De reserve-energie kan gezien worden als een soort ‘accu’ voor je lever. Beschikt de lever op een bepaald moment over onvoldoende energie en voedingsstoffen dan maakt hij gebruik van de voorraden van de reserve-energie. Deze reserve-energie is opgebouwd uit:

  • Wat je genetisch meekrijgt van je ouders;
  • Wat je aan energie uit je voeding opneemt en vastlegt;
  • In hoeverre je oplaadt door rust/ontspanning, slapen en door meditatie.

De (bij)nieren spelen een belangrijke rol bij het beschikbaar houden van de reserve-energie. Zo maken de bijnieren stresshormonen aan die er voor zorgen dat onder andere glucose wordt vrijgemaakt. Daarmee kan het lichaam de stresssituaties aanpakken.

Accu leeg: dan volgt ziekte
Er zijn perioden in het leven waarin de behoefte aan energie en voedingsstoffen groter is dan wat er via voeding binnen komt. Dan springt de reserve-energie bij. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij langdurige ziekte, heftige of langdurige bloedingen, veel reizen, te weinig nachtrust, langdurig barre weersomstandigheden of spanningen, overmatig sporten en seksuele activiteit. Ook tijdens en na de zwangerschap, bij shock, bestralingen, chemotherapie en traumatische ervaringen wordt er energie geleend uit deze ‘accu’. Een vrouw die bijvoorbeeld erg kort achter elkaar of veel kinderen na elkaar krijgt, vergt veel van haar reserve-energie.

De reserve-energie is niet oneindig en wordt na verbruik maar heel langzaam opgebouwd. Geen wonder dat het vaak jaren kost om situaties zoals zware operaties en chronische emotionele stress te boven te komen. Raakt deze accu leeg, dan geeft dit de nodige klachten. Als de reserve-energie is uitgeput, zal de lever hieronder gaan lijden. De rek is er uit en de lever kan zijn functies niet meer voldoende uitvoeren.

Bepaalde voeding en bepaalde voedingssupplementen kunnen de reserve energie versterken. Ben je geboren met een kleine accu dan zul je vanaf het begin zorgvuldig met je gezondheid moeten omgaan. Anders volgt al snel de ene na de andere klacht. Ook met een kleine hoeveelheid reserve-energie is het mogelijk in goede gezondheid oud te worden.

Met dank aan Marijke de Waal Malefijt

 

 

 

 

 

 

Home