Constituties: ken jezelf !
In onze praktijk speelt de constitutie een grote rol. Maar wat is dat?
Je constitutie is het geheel van jouw lichamelijke en geestelijke eigenschappen. Meestal praten we over iemands aanleg. Iemand heeft aanleg voor wiskunde, muziek, zwaarmoedigheid, of aanleg om dik te worden etc. Iemand die in aanleg heel gezond is, kan toch ziek worden.
Een plant die in aanleg zwak is, kan sterker worden door het te verkassen, mest te geven en goed te verzorgen. Een sterke plant kan verpieteren als hij de tocht staat, nauwelijks water krijgt en verkeerd wordt gesnoeid.
Vandaar dat we zorgvuldig kijken welke constitutie je hebt, hoe je daarmee bent omgegaan en hoe je er het meest optimale uit kunt halen.
Drie verschillende soorten constituties
Het idee van constituties en de benaming is afkomstig uit de Ayurveda, de geneeskunst die al eeuwen in India wordt beoefend. De Ayurveda benadrukt dat iedereen geboren wordt met een volstrekt individuele constitutie. Deze constitutie is een vast gegeven en bepaalt het vermogen voor gezondheid en de manier waarop iemand reageert op omstandigheden, situaties en mensen. Door te letten op de constitutie kan een gezondheidsevenwicht hersteld worden. Het betekent ook dat als iemand geen acht slaat op zijn constitutie dit uiteindelijk resulteert in ziekte.
De constitutie van ieder mens is gebaseerd op een bepaalde relatie van drie fundamentele en vitale energieën. Wellicht heb je er al eens van gehoord: Vata, Pitta en Kapha. Alle drie staan ze in relatie met een combinatie van 5 elementen. Vata staat gelijk aan het lucht / etherelement, Pitta aan het vuurelement en Kapha aan het aarde / waterelement. De Nederlandse namen zijn Hert (Vata), Tijger (Pitta) en Olifant (Kapha). Elk individu heeft een dominant element. Het zal je niet verrassen dat balans tussen deze elementen belangrijk is.
Hoe weet je welke constitutie je hebt?
Je kunt een idee krijgen van jouw constitutie door onze online constitutie-test te doen. Deze test bestaat uit 34 vragen, die je naar eer en geweten beantwoordt. De uitslag bestaat uit drie percentages voor de drie typen constituties.
Met dank aan Marijke de Waal Malefijt en Tessa Gottschalk