De lever is één van onze belangrijkste organen. Alcohol, medicijnen maar ook restjes bestrijdingsmiddelen, antibiotica en hormonen uit voeding kunnen schadelijke sporen achterlaten in ons lichaam. De lever verwijdert afval van de spijsvertering en deze giftige stoffen. Ook ‘emotioneel’ gif als gevolg van stress en frustratie wordt door de lever opgeruimd. Wie goed zorgt voor zijn lever krijgt er energie en een goed humeur voor terug.
Wil je weten welke voeding en kruiden je (dagelijks) kunt eten om je lever optimaal te ondersteunen? Luister dan naar mijn interview bij Gezondheidsradio over de lever.
IJzersterk orgaan
We kunnen soms jarenlang grote hoeveelheden alcohol drinken zonder erbij neer te vallen. Of je nu een narcose ondergaat of giftige besjes opeet, het is de lever die je redt.
Met een gewicht van circa 1500 gram is de lever het grootste orgaan van het lichaam. Hij is bovendien ijzersterk. Wordt de helft ervan weggesneden, dan groeit hij net als de staart van de salamander weer aan. Het is het enige orgaan dat dit regenererende vermogen heeft. Overigens kent de reguliere geneeskunde geen medicijnen voor je lever. Als het echt misgaat met de lever, is een transplantatie of gedeeltelijke amputatie de enige oplossing. Een reden temeer om goed te zorgen voor je lever!
Harmonie in de lever: harmonie in je emoties
Een lever in harmonie zorgt voor een goede immuniteit en een ontspannen en prettig gevoel. Met een gezonde lever is het gemakkelijker om beslissingen te nemen, compromissen te sluiten met anderen en om flexibeler om te gaan met veranderingen. Bovendien ben je beter in staat om je emoties op een constructieve manier te uiten. Ook ga je beter om met tegenslagen en frustraties. Volgens de Ayurveda en de Chinese geneeskunde is de lever overal bij betrokken. Welke klachten je ook hebt, als je ervan af wilt, zul je de lever moeten ondersteunen. Dus ook bij emotionele klachten.
Niet ontgiften betekent ziek worden
Hoewel het niet eenvoudig is aan te tonen hoe de chemicaliën in ons lichaam onze gezondheid beïnvloeden, zijn er toch wetenschappers die een werking hebben kunnen aantonen. Twee verschijnselen komen geregeld terug bij enkele van de meest beruchte chemische stoffen:
– Verstoring van de hormoonhuishouding. Chemicaliën bootsen de werking van hormonen na of blokkeren die juist. Hierdoor kunnen ze voortplantingsorganen aantasten, het aantal spermacellen verminderen, de kwaliteit ervan beïnvloeden en de vruchtbaarheid aantasten. Ook wordt deze verstoring in verband gebracht met problemen bij de ontwikkeling.
– Aantasting van het het immuunsysteem. Vanwege de chemische stoffen raakt het lichaam ‘in verwarring’. Het is daardoor niet meer in staat te herkennen wat lichaamseigen is en wat niet. Dat proces zie je ook bij auto-immuunziekten als diabetes, artritis en lupus.
Volgens de Environmental Working Group, een invloedrijke milieu-organisatie in de Verenigde Staten, kunnen de chemische stoffen in ons lichaam verder in verband worden gebracht met de volgende ziekten en aandoeningen: kanker; geboorte-afwijkingen; vertraagde ontwikkeling; verminderd gezichts- of gehoorvermogen; buikklachten; nierproblemen; huidproblemen; aantasting van de hersenen, het zenuwstelsel en de voortplantingsorganen; klachten aan longen, luchtwegen en lever; en hart- en vaatziekten.
Hoe herken je een uitgeputte lever?
De lever kan uitgeput raken. Als hij teveel ongewenste stoffen moet verwerken. Of als hij niet goed functioneert bijvoorbeeld als gevolg van erfelijke aanleg, alcoholmisbruik of een infectieziekte (zoals hepatitis). Het is moeilijk vast te stellen wanneer hiervan sprake is. De reguliere arts kan pas zien dat een lever overbelast is als de klachten al vrij ernstig zijn. Als de waarden van de leverenzymen in het bloed bijvoorbeeld te hoog of te laag zijn. Echter, als je vage klachten hebt, zoals vermoeidheid, jeuk, negatieve stemmingen, is je lever energie al uit balans. Ook midden in de nacht wakker worden na een zware maaltijd is een klacht die bij de lever hoort.
Voeding voor een gezonde lever
Je kunt de lever op eenvoudige wijze ontlasten. Met een detoxkuur bijvoorbeeld. Met lever ondersteunende voeding (groenten en fruit) maar ook door uit te spreken ‘wat je op je lever hebt’ kun je dit vitale orgaan al weer goed op weg helpen.
Groene smoothies
Smoothies zijn op dit moment helemaal hip. En terecht! Ook ik ben er een fan van! Met gezonde smoothies kun je heel makkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit komen. Groene smoothies zijn in staat om de toxische belasting in je lichaam op te ruimen. Een prachtige ondersteuning voor je lever dus! Een collega van mij heeft hier een mooi e-book over geschreven. Misschien is het iets voor jou?
Klik op het plaatje voor meer informatie.