Wat kun je zelf doen om je darmflora optimaal te krijgen?
Je hebt kunnen lezen dat een evenwichtige, gezonde darmflora heel belangrijk is voor een goede gezondheid. Voor jou de uitdaging om je darmflora en dus je darmen in goede staat houden.

Ik geef je alvast vijf basistips voor een goede darmflora. Aan de hand van de uitslag van het ontlastingonderzoek zal het advies op maat worden aangepast.

1 Gezond, vezelrijk, gevarieerd en niet te vet te eten
Vezelrijke voedingsmiddelen zijn o.a.: groente, fruit, volkorenbrood, ontbijtgranen, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Voedingsvezels zijn nodig voor een goede darmwerking, omdat er bij de afbraak van vezels stoffen vrijkomen die de darmbeweging activeren. Ook kunnen vezels vocht opnemen, waardoor de ontlasting niet te veel indikt en soepel blijft. De stoelgang is dan geen probleem, mits ook voldoende gedronken wordt. Bij een glutenintolerantie wordt uiteraard dit advies aangepast.

2 Gezond leven
Het lijkt zo simpel maar als je de volgende algemene regels opvolgt, komt dat echt je darm ten goede!

  • voldoende nachtrust;
  • het vermijden van spanningen;
  • voldoende bewegen;
  • matig zijn met alcohol;
  • niet roken.

3 Gebruik van antibiotica alleen bij (aangetoonde) bacteriële infecties
Bij infectieziekten veroorzaakt door een bacterie, zoals bijvoorbeeld een bronchitis, voorhoofdsholteontsteking of longontsteking zijn antibiotica absoluut noodzakelijk. Helaas worden antibiotica, op aandringen van de patiënt of bij een onzekere diagnose, nogal eens te makkelijk voorgeschreven, terwijl de invloed van deze medicijnen op jouw darmen niet onderschat mag worden. Antibiotica verstoren namelijk het evenwicht in de darmen, reden waarom je meestal diarree krijgt als je antibiotica slikt. Bespreek dan ook altijd met je arts of je werkelijk antibiotica nodig hebt of dat er andere medicijnen nodig zijn. Om de klachten bij noodzakelijk antibioticagebruik zoveel mogelijk tegen te gaan, kun je tegelijkertijd met het antibioticum, ook een probioticum nemen.

4 Letten op hygiëne, vooral in het buitenland
Door extra maatregelen zoals vaak handen wassen, fruit schillen en geen kraanwater drinken, krijgen ‘vreemde’ bacteriën minder kans de darmflora te verstoren.

5 Preventief probiotica?
Ook als er geen klachten zijn hoeft dit niet te betekenen dat de darmflora niet verstoord is. Op een aantal van de genoemde factoren zoals ouder worden, het klimaat en vaak ook stress hebben wij namelijk geen invloed. Of probiotica daarom ook dagelijks onderdeel uit moeten maken van een gezond eet- en leefpatroon is nog onduidelijk, maar mogelijk positief. Wel is wetenschappelijk aangetoond dat het dagelijks gebruik van probiotica absoluut veilig is. Je bepaalt dus zelf of probiotica dagelijks onderdeel uit gaan maken van jouw gezonde levenswijze.

En uiteraard is bij aanhoudende klachten een ontlastingonderzoek een eerste vereiste om te kijken wat de oorzaak van de problemen is. Maak hiervoor een afspraak.

Home