Wat doen slijmvliezen van de darm?
Wist je dat je darm je grootste immunologische orgaan is? In de darm leven 10x zoveel micro-organismen dan de mens aan cellen bezit. Het spijsverteringskanaal is een “open” systeem. Je zou het kunnen beschrijven als de naar binnen gekeerde buitenwereld.

Luister hier naar het interview over het behouden van gezonde darmslijmvliezen met Geiske de Ruig bij Gezondheidsnieuwsradio

De veelvoudige taken van de darm zijn voor de mens van levensbelang. Enerzijds is de darm permeabel voor de voedingsstoffen, anderzijds vormt de darm een barrière voor aanvallen van buitenaf. Deze beschermingsfunctie wordt verzorgd door:

  • je darmflora
  • jouw darmslijmvlies
  • het immuunsysteem van de darmen.

Alleen het immuunsysteem van de darmen is verantwoordelijk voor 80% van jouw afweercapaciteit!
Jouw darmslijmvlies is het grootste systeem dat jouw immuniteit bepaalt. Niet alleen gezonde voedingsbestanddelen passeren het darmkanaal, maar ook in grote hoeveelheden ongezonde voedingsmiddelen. Plus ook nog allerlei toxinen, parasieten, schimmels, virussen en bacteriën (en hun uitscheidingsproducten).

Tegenover een dergelijk ononderbroken aanval moet een krachtige verdedigingslinie opgeworpen worden: de darmslijmvliezen!

Alle slijmvliezen werken samen
Wist je dat de slijmvliezen van de darm rechtstreeks in verband staan met je neusslijmvlies, de slijmvliezen in je longen, de slijmvliezen in de blaas en de vagina? Dus hoe beter jij de slijmvliezen van je darm verzorgt, hoe minder kans je hebt op blaasontstekingen, verkoudheden en vaginale infecties.Het darmslijmvlies bestaat uit allerlei tight-junctions. Dit zijn zogenaamde poorten in het darmslijmvlies waardoor stoffen kunnen worden getransporteerd. Verstoringen in deze poorten kunnen zorgen voor een vergrote permeabiliteit, doorlaatbaarheid, waardoor we vaak spreken van een lekkende darm (leaky gut). We zien dit vaak voorkomen bij mensen die een gluten intolerantie hebben maar ook bijvoorbeeld bij allergieën en hormonale disbalans.

 

 

 

Een optimale glycocalix (suikerlaag) in de darmen

 

De slijmvliezen en de essentiele suikers
Je zult begrijpen dat het dus heel belangrijk is om de slijmvliezen van de darm goed op te bouwen. Wat heb je hiervoor nodig? Voeding met juist die stoffen die in staat zijn om deze opbouw te garanderen! We kennen in de natuurgeneeskunde een groot aantal voedingsstoffen en vitamines die in staat zijn om jouw darmslijmvlies op te bouwen en te versterken . Deze voedingsstoffen vormen oa. de zgn. mucines in deze laag die als het ware worden gebreid in een vast patroon om zo een beschermend tapijt te vormen voor de darm. Vastgesteld is, dat mensen met actieve colitis of met IBS (Irritable Bowel Syndrom) een ander patroon van bepaalde voedingsstoffen hebben.

Vanwege de nieuwe wetgeving mogen we geen medische claims meer doen over de werking van bepaalde voedingsstoffen en vitamines, dus ook niet over herstel van de darmslijmvliezen. Die zul je op deze website dus ook niet meer aantreffen. Maar graag zie ik je in mijn praktijk om je te vertellen wat wij doelmatig inzetten om het darmslijmvlies aan te sterken en te herstellen!

Minder voedsel intolerantie
Uit studies is ook komen vast te staan dat hoe beter de tapijtlaag van jouw darmen opgebouwd is, hoe minder voedselintoleranties zullen ontstaan. Tenslotte zijn voedselintoleranties niets anders dan dat bepaalde eiwitfracties uit je voeding door de darmwand heen gaan (omdat ze je darmwand licht beschadigen) en daar het immuunsysteem belasten. Hoe sterker je dus je darmwand barriere maakt, hoe minder voedselintoleranties je zult hebben.

Voedingsadviezen voor darmslijmvliezen
Welke voeding is nou belangrijk om je darmslijmvlies sterk en gezond te houden?
We hebben in de praktijk een opsomming voor je klaar liggen waarmee je heel gemakkelijk je darmslijmvliezen weer sterk en gezond maakt!

Geiske: ” Eigenlijk best grappig. Als mensen in mijn praktijk komen en aangeven heel vaak verkouden te zijn, vraag ik altijd hoe het met hun darmen gesteld is. De meeste patiënten trekken dan hun wenkbrauwen op omdat ze nog nooit gehoord hebben van het verband tussen de darmslijmvlies en de slijmvliezen in de neus en bijholtes. Aan de hand van ontlastingonderzoek gaan we dan de darm en de darmslijmvliezen sterker maken. Uiteraard duurt een dergelijk traject een aantal maanden. Het mooie van ons vak is toch dat we daarna vaak te horen krijgen: ik ben de afgelopen winter helemaal niet meer verkouden geweest terwijl ik vroeger minimaal één of twee keer een voorhoofdsholte-ontsteking had in de winter!'”

Home