Candida: goed of slecht?
Je hebt vast wel eens gehoord van het woord candida. Vaak krijg ik patienten in de praktijk die denken dat ze een candida infectie hebben. Ze hebben ergens gelezen dat candida altijd schadelijk is en dat je geen candida in je darmen zou mogen hebben.
Niets is minder waar! We hebben allemaal een candida in onze darmflora. Candida is een gistcel die van nature bij iedereen in de darmen voorkomt en normaal gesproken geen kwaad kan. Hij is onderdeel van de darmflora Echter, als de hoeveelheid candida hoger wordt dan de norm, dan spreken we pas van een candida- overgroei of het candida-syndroom. Luister naar het radiointerview dat ik op 17 april 2014 gaf over Candida.                                                       

Wat is een candida?
In jouw darmflora heerst een evenwicht tussen goedaardige bacterieen en minder goede organismen. Bij verstoring van dit evenwicht kan een candida gaan overheersen. Deze gistcel gaat dan woekeren en kan gaan veranderen in een schimmel. Schimmeldraden kunnen door het darmslijmvlies heen groeien waardoor de darm doorlaatbaar wordt. Candida kleeft aan de darmmucosa. Hij maakt nissen in de ‘tight- junctions’ (verbindingscellen) van de mucosa (de slijmlaag van je darmen). Hierdoor kunnen allerlei stoffen, zoals onafgewerkte eiwitmoleculen vanuit de voeding, in de bloedbaan terecht komen. Ook voor candida is dan de weg vrij naar de bloedbaan, de organen en de weefsels. Eenmaal in dit stadium is een systemische candida-infectie een feit. Ook zullen er, doordat je immuunsysteem zwaarder wordt belast, meer voedselallergieen of – intoleranties kunnen ontstaan.

Oorzaken:
Een systemische candida-infectie ontstaat meestal als het immuunsysteem en de darmflora verstoord zijn. Oorzaken van deze verstoringen kunnen zijn:

  • langdurig gebruik van (breedspectrum) antibiotica
  • langdurig gebruik van corticosteroiden (prednison)
  • chemotherapie en bestraling
  • parasieten in de darm (blastocystis hominis of dientamoebe fragilis)
  • zwangerschap(pen)
  • langdurig gebruik van de anticonceptiepil
  • langdurig gebruik van onvolwaardige voeding (met name het veelvuldig gebruik van geraffineerde producten zoals suiker en suikerhoudende producten, fastfood, kant- en klare producten)
  • tekorten aan voedingsstoffen (vitamines en mineralen)
  • verzwakte vertering
  • langdurige blootstelling aan in- en uitwendige gifstoffen (kwik, lood, alcohol)
  • langdurige blootstelling aan (negatieve) stress

Symptomen van een candida belasting
Veel van de klachten die bij een systemische candida kunnen optreden, zijn het gevolg van een verminderde afweer en/of een verstoorde darmflora, maar de candida zelf kan ook veel narigheid veroorzaken. Candida scheidt namelijk een aantal stofwisselingsproducten uit die in je bloed terecht komen, waardoor je je goed beroerd kunt voelen. Zo produceert candida acetaldehyde en carbondioxide. Carbondioxide is verantwoordelijk voor winderigheid en gasvorming, waar mensen met candida vaak last van hebben. Acetaldehyde is een afbraakproduct van alcohol en geeft onder andere het gevoel dat je doorlopend een kater hebt (watten in je hoofd/niet helder kunnen denken). Doordat het immuunsysteem steeds verder ontregeld raakt, treden er ook vaak voedselallergieen of –intoleranties op.

Onderstaande klachten kunnen duiden op een candida-belasting:

Spijsvertering: opgeblazen buik, pijnlijke buik, misselijkheid, winderigheid, anale jeuk, obstipatie, Vaak afgewisseld met diarree, darmkrampen, slijm in de ontlasting, Spastische darm
Immuunsysteem: blaasontstekingen, bijholteontstekingen, vaginale infecties, allergieen
Eczeem, psoriasis, jeuk, verstopte-, jeukende- of loopneus
Hormonaal systeem: menstruatiestoornissen, wisselende bloedsuikerspiegel, hypoglykemie
Hoofdpijn, libidoverlies
Psychisch: concentratiestoornissen, angsten, wisselende stemmingen en depressies, geheugenproblemen
Energiehuishouding: vermoeidheid, in- en doorslaapproblemen, futloosheid
Spieren: ‘zware’ armen en benen, spierpijnen (ook zonder inspanning), gewrichtspijnen

Behandeling
De behandeling van een systemische candida in mijn praktijk is vooral gericht op het versterken van het immuunsysteem, het elimineren van de candida, het opbouwen van de darmflora en het herstellen van het darmslijmvlies. Tevens is een suikervrij en koolhydraat/zetmeel beperkt dieet onontbeerlijk.

Een verklaring waarom het zetmeelarme dieet klachten doet verminderen, moet vooral worden gezocht in de insulinerespons. Hoge zetmeelconsumptie veroorzaakt een te grote stijging van de insulinespiegels in het bloed. Stijging van insuline kan slapeloosheid, onvruchtbaarheid, depressie, concentratiestoringen en vermoeidheid veroorzaken. De symptomen die men aan een Candida-infectie toeschrijft, worden vaak veroorzaakt door ontregeling van de insulinehuishouding. Stijging van insuline heet hyperinsulinaemie en is een vroege vorm van diabetes type II. Hyperinsulinaemie kan worden genezen door het weglaten van suiker en een groot deel van de koolhydraten uit het dieet.

Daarnaast zie ik bij patiënten met hyperinsulinaemie en diabetes vaker Candida-infecties. Ook hebben zeer veel patiënten met darmklachten een zetmeelintolerantie, een aandoening die niet gerelateerd is aan Candida-problematiek.

Nacontrole
Je ziet: ook hier geldt weer dat het belangrijk ik dat we het hele aspect van de darm en de darmslijmvliezen aanpakken om effectief het candida probleem op te lossen. Candida s kunnen heel hardnekkig zijn. En goed onderzoek is een eerste vereiste, en na het stappenplan dat we gaan opstarten controleren we uiteraard na een aantal weken of de therapie effect heeft gehad door een controle ontlastingtest uit te voeren. Wil je ontlastingsonderzoek? Kies uit onderstaande mogelijkheden

Microbioom Mini – Praktijk Preventieve Geneeskunde (pgpraktijk.nl)

Microbioom midi + parasieten – Praktijk Preventieve Geneeskunde (pgpraktijk.nl)

Microbioom maxi Plus + maagzweerbacterie + gluten – Praktijk Preventieve Geneeskunde (pgpraktijk.nl)

Microbioom maxi + parasieten – Praktijk Preventieve Geneeskunde (pgpraktijk.nl)

Home