Gezonde spijsvertering
Een correcte vertering van voedsel is heel belangrijk. Het is de basis van gezondheid. Een structureel slecht verteringsproces in maag en darmen kan leiden tot chronische klachten elders in het lichaam. Zonder een goede spijsvertering wordt iedereen ziek. Het vervelende is dat achteruitgang vaak heel langzaam gaat zodat je het niet door hebt.

Als het eten in de maag en de darm goed wordt verteerd en als het eten genoeg vezels bevat om een gezonde darm-populatie te voeden, dan is de basis voor gezondheid solide gelegd. Een goede darmflora ontgift beter en meer dan een goede lever. Een goede darmflora zorgt er ook voor dat alle vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten goed worden opgenomen in de bloedbaan. Al deze stoffen zorgen ervoor dat het lichaam kan groeien, herstellen en gezond blijven.
Alle bacteriën in de darm, goed of slecht, helpen heel goed mee met de vertering van het eten. Ook breken ze heel veel giftige stoffen voor ons af. Ze maken zelfs voedsel voor de darmwand uit anders nutteloze stoffen in de voeding. Als dat goed verloopt, kan ons eten ons ook echt ‘ voeden’ en is/blijft de darmwand sterk en gezond. Dat laatste is heel belangrijk. Tussen een darm vol giftige stoffen en gevaarlijke bacteriën en ons kostbare lichaam zit maar 1 flinterdunne cellaag.

Slechte vertering: overbelaste lever
Als ons voedsel niet goed verteerd wordt, krijgen bacteriën die onvoldoende verteerde vetten, eiwitten en koolhydraten kunnen verteren, de overhand. Deze bacteriën en schimmels breken het eten dan af onder vorming van zeer giftige stoffen. Dat beschadigt de darmwand, komt in het bloed en komt overal in het lichaam waar het ook schade aanricht. De lever probeert deze gifstoffen eruit te filteren en te ontgiften. Dat beschadigt de lever op den duur, soms onherstelbaar. De lever kan dit niet allemaal opnemen en ontgiften, het deel van de gifstoffen komt in de rest van het lichaam. Gevolg: je voelt je moe, krijgt last van spierpijnen, wazig denken, mist in het hoofd, concentratiestoornissen, onhandigheid, leesproblemen, autisme-achtig gedrag. Bovendien kan je met een beschadigde darmwand voor jezelf niet genoeg vitaminen, mineralen, eiwitten en andere nuttige dingen opnemen uit een rottende darminhoud.
Luister naar mijn interview bij Gezondheidsradio over de lever en welke voeding je kunt eten om je lever optimaal te ondersteunen.

De darm traint jouw immuunsysteem
Een ander onderschat gevolg van slechte vertering is het volgende: het immuunsysteem krijgt zijn opleiding in de darm. Als daar rotting en lekkage ontstaat, wordt die opleiding steeds slechter. Door gebrek aan voeding wordt het nog erger. Gevolg: het immuunsysteem werkt steeds minder goed. Het immuunsysteem gaat eerst steeds agressiever en ongerichter werken en valt soms zelfs onschuldige dingen aan. Er ontstaan allergieën tegen de meest vreemde zaken. Zelfs autoimmuunziekten worden gelinkt aan een slecht werkende darm. Alle slijmvliezen van het lichaam kunnen worden getroffen door overreacties van het immuunsysteem (hooikoorts, bronchitis, zere gewrichten, eczeem). Tenslotte gaat het immuunsysteem minder goed werken er wordt iemand steeds makkelijker ziek. Ook kankercellen worden niet goed meer opgeruimd. Een slechte darm wordt ook in verband gebracht met het ontstaan van kanker.

Darm: the second brain
De darm produceert ook allerlei neurotransmitters die met emoties te maken hebben. Soortgelijke neurotransmitters komen we ook in de hersenen tegen. Bij chronische ontstekingen van de darmwand kan de productie van neurotransmitters verstoord raken en ontstaan typisch hersengerelateerde aandoeningen zoals depressie, ADHD, autisme, dyslexie.
In de Volkskrant heeft op 20 dec. 2014 een interessant artikel gestaan over “de darmen zijn ons tweede brein“. Lees hier het hele artikel

Rol van voeding en voedingssupplementen
In de praktijk voor preventieve geneeskunde beginnen we daarom bij veel klachten met onderzoek naar de staat van de vertering en de darm.
Ik heb inmiddels meer dan 15 jaar ervaring in mijn praktijk met patiënten met darmproblemen en chronische klachten. De resultaten in mijn praktijk wijzen uit dat goede voeding en voedingssupplementen significante verbeteringen kunnen geven bij het herstel van de hele vertering en de darmflora.

 

 

 

 

Home