Luchtwegproblemen als astma en COPD (chronische obstructieve longziekten) komen zeer vaak voor. In Nederland geeft 7,7% van de bevolking aan één van deze chronische aandoeningen van de luchtwegen te hebben, zo blijkt uit de Nationale Atlas Volksgezondheid van het RIVM (december 2010). Ook zijn er mensen die problemen aan de luchtwegen ondervinden als gevolg van allergische reacties zoals hooikoorts. De verschillende aandoeningen worden gekenmerkt door klachten als (chronisch) hoesten, opgeven van slijm en/of kortademigheid.

Recente onderzoeken laten zien dat er een relatie is tussen luchtwegproblemen, de slijmvliezen van de darm en het immuunsysteem. Om die reden werken we in onze praktijk met ontlastingsonderzoek en voedselovergevoeligheidsonderzoek. 

Hooikoorts
Mensen die in de lente de hooikoortsklachten ontwikkelen, hebben veelal een allergie voor boomstuifmeel. Ook later in het voorjaar en in de zomer kan men hooikoortsklachten hebben.  Deze klachten komen voort uit een allergie voor stuifmeel van grassen. De mensen die zo rond augustus geplaagd worden door hooikoorts, hebben ook net weer een andere allergie en reageren bijvoorbeeld op netels. Maar welke allergie het ook is, de klachten zijn vrijwel identiek: niezen, jeukende en tranende ogen, keelklachten en zelfs benauwdheid.

Allergie en erfelijkheid
Ongeveer één op de vijf mensen heeft in mindere of meerdere mate last van hooikoorts. Hooikoorts is een allergie; een reactie van het immuunsysteem op een stof waarop het eigenlijk niet hoort te reageren; een ‘overbodige’ reactie. Bij het ontwikkelen van een allergie speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Als geen van de ouders allergisch is, heeft een kind ongeveer 10% kans om allergische klachten te ontwikkelen. Wanneer beide ouders allergische klachten hebben, is de kans 70%. Wanneer een ouder hooikoorts heeft, hoeft dit echter niet te zeggen dat het kind ook allergisch wordt voor pollen: het kan ook een andere allergie ontwikkelen. Opvallend is dat allergieën vaker voorkomen in Westerse landen en dan vooral bij kinderen in grote steden. Er wordt vaak gedacht dat infecties op jonge leeftijd de kans op het ontwikkelen van een allergie zouden verminderen. Onderzoek toont echter dat dit niet het geval is en dat de kans op allergieën zelfs groter is”.

Maatregelen bij hooikoorts
Er zijn tientallen tips voor mensen met hooikoortsklachten, die er toe kunnen bijdragen dan men minder last heeft van pollen. De tips variëren van het vermijden van de allergenen tot het dragen van een zonnebril en van het plaatsen van anti-pollen horren tot vakantie aan het strand in plaats van het bos. Maar uiteindelijk lossen deze tips de allergische reactie niet op. Om de reactie wel direct tegen te gaan, zijn de meeste mensen gebaat bij de zogeheten anti-histaminica. Deze producten remmen de afgifte van histamine, de stof die het lichaam vrijmaakt bij een allergische reactie. Histamine zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, waardoor onder andere meer witte bloedcellen de plek van de ontsteking kunnen bereiken. Hierdoor zwellen de slijmvliezen, zoals het neusslijmvlies, op. Histamine is de stof die verantwoordelijk is voor de klachten die gepaard gaan met allergie: roodheid, zwelling en jeuk.
Middels ontlastingsonderzoek kunnen we tegenwoordig ook aantonen of er veel histamine wordt aangemaakt in de darm. Blijkt dit het geval te zijn, dan is een goed darmtherapieplan met als doel om de hoeveelheid histamine te verlagen, een succesvolle behandeling. Ook kennen we een aantal kruiden en planten die ‘blussende’ eigenschappen bevatten en die op een natuurlijke manier in staat zijn om histamine te ‘dempen’.

Het immuunsysteem
Met het remmen van een histamine reactie is de daadwerkelijke allergie niet opgelost. De oplossing hiervoor ligt in het immuunsysteem.
De huid en slijmvliezen zijn een ‘eigen’ onderdeel van het immuunsysteem. Dit immuunsysteem is o.a. van belang voor tolerantie allergenen. Om de tolerantie te behouden speelt het darmslijmvlies een cruciale rol. Indien deze optimaal functioneert ‘weet’ het immuunsysteem hoe het moet reageren de verschillende stoffen. Indien dit niet zo is, raakt de barrièrefunctie ontregeld, wat kan leiden tot ongewenste reacties zodra een allergeen in aanraking komt met de slijmvliezen.

In darmtherapie wordt altijd gewerkt op deze darmbarriere. Vraag hier ontlastingsonderzoek aan.

Samenvatting en advies
Symptomen van een allergie zoals hooikoorts, kunnen bestreden worden met natuurlijke anti-histaminica. Om allergische reacties op lange termijn te beïnvloeden, is het van belang om de conditie van de slijmvliezen en de darmflora te verbeteren. Door de barrrièrefunctie van slijmvliezen aanzienlijk te versterken, kunnen allergenen minder makkelijk de slijmvliezen binnendringen.
Wil jij van je allergie, hooikoorts of atma af, vraag dan een consult aan in onze praktijk en we gaan met jou samen een stappenplan maken middels darmtherapie.