Lang voordat je vermoeidheidsklachten krijgt, geeft het lichaam al subtiele signalen af in de vorm van diverse (vage) klachten. De lever heeft met zijn anderhalve kilo en meer dan 1400 funties invloed op vele processen in het lichaam. De lever speelt daarom een grote rol bij veel gezondheidsproblemen die samengaan met vermoeidheid. Denk aan gewrichtsklachten, hoofdpijn / migraine, hormoonklachten (zoals menstruatie- en overgangsklachten), huidklachten, diverse maag- en darmziekten en spierpijn. Een lever uit balans kan zich uiten in een breed scala aan klachten. De lever is bij chronische klachten altijd betrokken. Naast reguliere onderzoeksmogelijkheden zijn er ook andere manieren om de conditie van je lever vast te stellen.

Om voldoende energie te hebben, is het belangrijk dat er een aantal zaken in balans zijn. Het gaat hier om de lichaamsconstitutie, energiedriehoek en de rol van de lever.
1) De lichaamsconstitutie is het geheel van lichamelijke en geestelijke eigenschappen die bij de geboorte aanwezig zijn. Deze aanleg is strikt persoonlijk en moet eerst worden vastgesteld voordat er een persoonlijk voedingsplan gemaakt kan worden.
2) De energiedriehoek bestaat uit de lever, vertering en reserve-energie. De lever en de vertering halen energie uit (goede) voeding. De reseve-energie zit opgeslagen in de  (bij)nieren. Is één systeem verzwakt, dan heb je minder energie.
3) De lever is het belangrijkste orgaan voor energieherstel. Naar aanleiding van een aantal klachten kun je bepalen hoe het gesteld is met de drie lever energieën (patronen) die bepalen hoe je je voelt. Door deze patronen te herkennen, is het makkelijker om een effectieve aanpak te vinden om klachten te verminderen.