Last van een opgeblazen gevoel en buikpijn? Probeer eens een low FODMAP dieet.
Volgens een studie uit 2024 voelde 75-90% van de mensen minder pijn en een opgeblazen gevoel, en hadden ze een betere kwaliteit van leven na slechts een paar weken op het low FODMAP-dieet. Dus als je last hebt van een opgeblazen gevoel, ongemak, SIBO of IBS, kan dit voedingspatroon precies zijn wat je nodig hebt. Het is een tijdelijk eetplan dat is ontworpen om bepaalde moeilijk verteerbare koolhydraten te vermijden, waardoor je spijsverteringsstelsel wat rust krijgt en ontstekingen kunnen verminderen.
Deze aanpak is bijzonder effectief omdat het zelfs symptomen van alle subtypes van IBS aanpakt, die volgens een onderzoek uit 2023 onder andere opgeblazen gevoel en buikpijn omvatten. En een review uit 2022 bevestigde verder dat dit voedingspatroon een van de meest effectieve is voor het verlichten van IBS-symptomen, waaronder buikpijn en een opgeblazen gevoel, door veelvoorkomende triggers aan te pakken.
Bovendien gaan de voordelen van het low FODMAP-dieet verder dan alleen symptoomverlichting. Een studie uit 2021 toonde aan dat het dieet leidde tot een toename van gunstige darmbacteriën, zoals lactobacillus en bifidobacterium, terwijl schadelijke bacteriën afnamen.
Welke voedingsmiddelen kan ik eten op dit dieet?
Het kan verrassend zijn, maar zelfs sommige gezonde voedingsmiddelen kunnen problemen veroorzaken voor gevoelige darmen. Om je te helpen je symptomen te beheersen, zijn hier verschillende gidsen met lijsten van voedingsmiddelen die je kunt eten en vermijden, afgestemd op jouw dieetvoorkeuren:
- Standaard Low FODMAP-dieet
- Paleo Low FODMAP-dieet
- Vegetarisch Low FODMAP-dieet
Onthoud dat het low FODMAP-dieet kortdurend bedoeld is, dus de meeste voedselbeperkingen zijn tijdelijk.
3 Fasen van het Low FODMAP-dieet
Als je begint met het low FODMAP-dieet, beschouw het dan als een korte termijn reset. Net zoals je je fysieke activiteit beperkt om te herstellen van een blessure, gaat het low FODMAP-dieet over het geven van tijd aan je darmen om te herstellen. De meeste mensen zouden binnen 2-4 weken duidelijke verbeteringen moeten zien.
FASE 1: TESTEN
Je zou na een paar weken duidelijke symptoomverbetering moeten opmerken. Als je na vier weken geen duidelijke verbetering hebt gemerkt, is dit misschien niet het juiste dieet voor jou, of spelen er mogelijk andere onderliggende problemen.
FASE 2: HERINTRODUCEREN
Na 1-2 maanden begin je voedingsmiddelen opnieuw te introduceren om te zien wat je kunt verdragen. Deze fase gaat over het verkennen van de grenzen van je lichaam, niet over succes of falen. Veel mensen ontdekken dat ze voedingsmiddelen kunnen verdragen die eerder symptomen veroorzaakten.
FASE 3: PERSONALISEREN
De laatste fase gaat over het creëren van een gepersonaliseerd dieet dat symptomen onder controle houdt terwijl het een grotere variëteit aan voedingsmiddelen toelaat. Het richt zich op het balanceren van de inname van FODMAP’s op basis van de tolerantieniveaus van elke persoon die tijdens de herintroductiefase zijn vastgesteld.
Wat als ik geen verbeteringen zie?
Dit kan betekenen dat je meer tijd nodig hebt, verschillende darmprotocollen moet proberen, of probiotica moet proberen. Er kunnen ook andere factoren spelen, zoals histamine-intolerantie, bacteriële overgroei of hormonale disbalans, vooral als je symptomen veranderen met je menstruatiecyclus of menopauze.
Door uit te vinden welke voedingsmiddelen je lichaam verdraagt, kun je een balans vinden die voor jou werkt. Zelfs met slechts 80% naleving van het low FODMAP-dieet zien mensen nog steeds een duidelijke verbetering van hun symptomen. Dus maak je geen zorgen, de meeste voordelen komen gewoon door je best te doen. Als je hulp of ondersteuning nodig hebt bij het implementeren van dit dieet, neem dan gerust contact op met mijn praktijk.