Kuzu
Ruim 1300 jaar lang, gebruiken de inwoners van een klein Japans dorpje Kudzu, het zetmeel van een plaatselijke wilde pijlwortel als medicinale plant voor o.a. maagoprispingen, verschillende darmproblemen en een beginnende verkoudheid.
Mensen waarvan de spijsvertering moeilijk op gang komt , kunnen hun dag starten met het drinken van een glaasje lauw water of vers vruchtensap waarin enkele brokjes Kuzu zijn opgelost. Hierdoor worden de binnenwanden van de maag en darm voorzien van een natuurlijk beschermend laagje dat tevens de eetlust bevordert.
Culinair
Kuzu, verkrijgbaar in de betere natuurwinkels of in de Chinese/ Oosterse toko’s onder de naam Fun got, wordt in de keuken gebruikt als natuurlijk bindmiddel voor o.a sauzen, soepen en desserts en dit ter vervanging van de industriële geraffineerde zetmeelproducten zoals Maïzena.
Bovendien is Kuzu een ideaal hulpmiddel bij het maken van je eigen jam:
- Was de vruchten (Bv: blauwe bosbes, aardbeien, rabarber)
- Laat ze een 20 min inkoken met natuurlijke pectine
- Voeg op het einde de in water opgeloste Kuzu toe
- Giet de bereide confituur in gesteriliseerde glazen potten tot bovenaan
- Schroef ze dicht en zet de potjes op een natte doek
- Laat ze omgekeerd afkoelen
- Bewaar ze vervolgens op een droge, gekoelde plaats