Is depressie een infectieziekte?
Is depressie een infectieziekte?
Ondanks alle onderzoeksinspanningen en medicinale behandelingen, blijft de kern van depressie onbehandeld. Enkel patiënten met een ernstige vorm van depressie hebben baat bij antidepressiva. Bij 80 % van patiënten die in een tweede episode van depressie verkeren, zullen de symptomen uiteindelijk terugkeren.
Volgens Turhan Canli, professor en psychobioloog aan de universiteit van Stony Brook (New York), moeten we ons focussen op de parasieten, bacteriën en virussen als oorzaak van depressie. Hij geeft hiervoor drie argumenten op.
1.
Patiënten met majeure depressie (major depressive disorder, MDD) vertonen ziektegedrag. Ze hebben geen energie en geen interesse in de wereld rondom hen. Studies tonen dat ontstekingsfactoren beduidend gewijzigd zijn (bv. IL1α, 2, 3, 5, 8, 9, 10, 12A, 13, 15, 18 en IFNγ) in een bepaald hersengebied). Tot nog toe zijn er nog geen pathogenen ontdekt specifiek geassocieerd met deze ontstekingen, geeft Canli toe.
2.
Pathogenen kunnen het gedrag van dieren beïnvloeden. Toxoplasma gondii, een eencellige parasiet, maakt ratten nieuwsgierig voor de urinegeur van katten, terwijl ze er normaal bang voor zijn. Ook bij mensen komt T. gondii frequent voor, onder meer bij een vijfde van de Amerikaanse bevolking. Verbanden tussen de parasiet en depressie zijn een aantal keren aangetoond geweest.
Het spectrum van organismen die in het spijsverteringskanaal leven, heeft impact op gedrag. Dat probiotica ontstekingsmerkers in het bloed en neurotransmitters in de hersenen kunnen wijzigen, is daar een bewijs van. De relatie tussen leaky gut en depressie is een andere illustratie.
Tot slot ligt nog een heel viraal terrein open voor onderzoek. Het bornaziektevirus zou drie keer zo vaak bij depressieve patiënten voorkomen als bij gezonde personen. Andere studies echter hebben die link echter niet kunnen vaststellen.
3.
Maar kijken we wel naar de juiste organismen? Het menselijke genoom bestaat voor 8 % uit retrovirussen. Sommmige van die virusachtige DNA-sequenties lijken ons zelfs bescherming te bieden (bv. tegen het bornaziektevirus).
Bron: Arts, therapeut & Apotheker, november 2014
Dat ontsporing van het immuunsysteem – zonder ziekteverwekker – alleen al een oorzaak kan zijn van depressie, is ook een mogelijkheid. Turhan Canli gelooft dat we toch maar naar mogelijke ziekteverwekkers moeten blijven zoeken en dat immuunactivatie secundair aan depressie is. Ook bij andere ziekten, zoals chronische vermoeidheid, wordt uitgekeken naar een virus, nl. een virus dat de vagus nervus infecteert.