Wat heeft voeding met burnout te maken?
Bij mensen met zo weinig energie als burnout-patienten moet je ervoor zorgen dat je met een minimum aan energieverlies een maximum aan energieopbrengst hebt. Dat brengt je al heel snel bij topsport voedingsadviezen. Dat betekent niet dat het hier gaat om voeding die zoveel mogelijk koolhydraten bevat. Ook in de topsport is het idee van grote hoeveelheden koolhydraten weer verlaten. Koolhydraten kunnen een ongunstige invloed op je hormonale balans hebben. Zo stimuleert koolhydraatrijke voeding de afgifte van insuline. Insuline stimuleert de opslag van vet en bovendien zorgt dit hormoon ervoor dat er tryptofaan in de hersenen wordt omgezet in serotonine. Serotonine maakt je moe en slaperig. Hoge insulinespiegels geven daarnaast de bekende hypoglycaemieverschijnselen, zoals honger, duizeligheid, stemmingswisselingen en prestatiedaling.
Balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten
De kunst zit hem dan ook in het vinden van de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten, wat resulteert in een voeding die langdurig verzadigt en zorgt voor optimaal mentaal en fysiek functioneren. Dit voedingsadvies heeft ook een positieve invloed bij overgewicht omdat door daling van de insulinespiegels de afzet van vet vermindert. Dit alles kunnen we ondersteunen met voedingssupplementen die aangrijpen op het niveau van de hersenstofwisseling. Deze supplementen vullen stoffen aan die een overbelaste zenuwstelsel ondersteunen.
Voedingsadvies op maat
Voor iedereen is een voedingsadvies anders. Een gevoelig type (VATA, zie constitutietest) heeft andere voeding nodig dan een PITTA type, zeker in een burn out. In mijn praktijk kijk ik naar je constitutie, je darmflora, je voedselintoleranties, je leefstijl etc. Wil je meer weten, maak dan een afspraak.