Vele mogelijk oorzaken voor depressie
Er zijn vele mogelijk oorzaken voor depressies. Een van de belangrijkste oorzaken voor depressie zijn laaggradige ontstekingen. Een depressie is een strategie van het immuunsysteem om de energieverdeling in het lichaam te veranderen. Zowel het immuunsysteem als de hersenen en de spieren hebben energie nodig om goed te kunnen functioneren. Als er sprake is van een ontsteking heeft het immuunsysteem meer energie nodig. Het moet namelijk paraat staan om ziekteverwekkers te vernietigen en dat kost veel energie.

Het immuunsysteem gaat de concurrentiestrijd aan met de hersenen en spieren. Beide groepen willen energie naar zich toetrekken. Zodra er een ontsteking plaatsvindt, trekt het immuunsysteem alle energie naar zichzelf toe. Het sluit de energiestroom naar de hersenen en spieren af. Het gevolg is een tekort aan energie in deze lichaamsdelen. Dit leidt tot vermoeidheid, sombere gevoelens, inactiviteit en terugtrekgedrag.
Laaggradige ontsteking wordt veroorzaakt door onze Westerse leefstijl met veel geraffineerde koolhydraten in de voeding, weinig beweging, weinig ontspanning en veel stress. Een chronische ontsteking kan zo het gevolg zijn van een onnatuurlijke leefstijl.

Erfelijkheid kan ook een rol spelen. Vervelende ervaringen kunnen een depressie oproepen. Ook psychische factoren als een laag zelfvertrouwen, slecht zelfbeeld of faalangst kunnen leiden tot een depressie.

Maar wist je ook dat stoffen als hormonen, medicijnen, alcohol en drugs het ontstaan van een depressie in de hand kunnen werken? En bij sommige lichamelijke ziekten, zoals schildklierproblemen, bijnierschorsafwijkingen, diabetes en hart- en vaatziekten komen depressies vaker voor.

Voeding kan de kans op een depressie verkleinen
Voeding met bepaalde aminozuren kan ondersteunend werken bij een depressie. Uit bepaalde aminozuren kun je namelijk noradrenaline aanmaken. Noradrenaline is een stof die je het gevoel geeft alsof je flink gesport hebt: je voelt je ontspannen maar toch actief. Minstens drie keer per week sporten is overigens ook een goede manier om het gehalte aan noradrenaline in je bloed te verhogen.
Andere aminozuren zijn weer voorlopers van serotonine. Serotonine is een van de belangrijkste stoffen die een rol spelen bij slaapproblemen, angsten en depressies.

De basis van de behandeling is vaak hetzelfde. Namelijk, het oplossen van chronische laaggradige ontsteking. Want zodra je dit hebt opgelost, zal de energiestroom naar de hersenen en spieren weer op gang komen. Het energietekort wordt opgeheven en de hersenen en spieren zullen weer beter gaan functioneren. Anders gezegd, je zult weer meer energie krijgen en je depressieve gevoelens zullen afnemen en plaatsmaken voor geluk en plezier.
De basis van een depressie ligt in een ongezonde leefstijl. Voeding heeft een grote invloed op ons welzijn. Het eten van de verkeerde voeding, het eten van voedingsmiddelen waar je intolerant voor bent of een verstoord darmmicrobioom kan tot laaggradige ontsteking en uiteindelijk tot depressieve gevoelens leiden. En met behulp van de Neurospot test kunnen we de neurotransmitters weer in balans brengen. Wil je nog meer de diepte in, dan kun je ook genetisch onderzoek laten uitvoeren zodat je een kijkje krijgt in je neurotransmitters, je ontgifting en dus preventief kunt sturen om het risico op een depressie zo laag mogelijk te houden.
Bij stress kunnen ook zogenaamde adaptogenen en kruiden zinvol zijn.
Home