Welke voedingssupplementen zijn aan te raden?
Bij een burn out zien we vaak dat het cortisolniveau verlaagd is. De bijnier heeft het lange tijd zo druk gehad met cortisol maken dat hij is uitgeput. Je kunt natuurlijk wachten tot de bijnier weer aan de praat komt (rust nemen, vakantie vieren, op tijd naar bed, stress uitbannen uit je leven) maar je kunt ook de bijnier een handje helpen. In de praktijk kijk ik op maat naar welke supplementen geschikt zijn om in te zetten. Bepaalde kruiden kunnen ondersteunend zijn voor de bijnieren, maar ook de zogenaamde glandulars, dus bijnier extracten.

In chronische stresssituaties put je ook het hormoon-depot dopamine uit. Dopamine staat ook bekend als ‘geluks hormoon’. Uitingen van een dopamine tekort kunnen zijn: geheugenstoornissen, concentratiestoornissen, depressieve gevoelens, nergens meer zin in hebben, het gevoel geen ernergie meer te hebben, alsmede lichamelijke klachten als hoofdpijn of stijve gewrichten.
Bepaalde supplementen kunnen dopamine tekorten aanvullen en uiteraard geven we ook alle cofactoren die de omzettingen ondersteunen.

Slaapstoornissen
Bij slaapstoornissen is er vaak een gebrek aan serotonine. Het lichaam maakt serotonine uit l-tryptofaan. Om dit te maken heb je ook ijzer, foliumzuur en vitamine B6 nodig.
Bepaalde kruiden kunnen serotonine verhogend werken.

Wanneer zie je resultaten?
Het duurt zeker een jaar, meestal wel 2 jaar voordat de bijnier, het dopamine  en serotonine niveau weer op niveau zijn. Dat  ga je dan merken aan het feit dat je minder moe bent, dat je weer dingen aan kunt en dat je je beter kunt concentreren en dat je geheugen weer beter wordt.

Kunnen voedingssupplementen samen worden ingenomen met antidepressiva?
Aanvulling van vitamines zijn altijd zinvol en hebben geen contra-indicaties.
Met de aanvulling van tryptofaan naast antidepressiva moet voorzichtiger worden omgesprongen. We gaan vooraf goed na of er wel of niet sprake is van een serotonine tekort. Bij overmaat aan serotonine kan het serotonine syndroom ontstaan. Dit wordt gekarakteriseerd door opwinding, verwarring, delirium, hoge hartslag en fluctuaties in de bloeddruk.
Ga dus niet zomaar aan de slag met supplementen maar laat je goed voorlichten en laat goed (speeksel of bloed) onderzoek doen om te kijken hoe je ervoor staat.