Hoe herken je de eerste signalen?
Een burn-out kondigt zich aan door gevoelens van emotionele en lichamelijke uitputting. De eerste signalen zijn nogal vaag: niet lekker in je vel zitten, slecht slapen, opgejaagd gevoel, geen zin in je werk, geen zin in seks, vermoeidheid, geen zin in sociale contacten. Uiteindelijk ontstaat een totaal gevoel van opgebrand zijn, je niet meer kunnen concentreren, een slecht geheugen, geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Daardoor voelt iemand zich vaak onzeker en durft hij of zij geen beslissingen meer te nemen, ontstaan angstaanvallen en soms ook geheugenstoornissen. Ook fysiek levert chronische stress een aanslag op de gezondheid: het immuunsysteem raakt volkomen ontregeld waardoor iemand vatbaar wordt voor allerlei ziektes. Er is een grote kans dat de bloeddruk stijgt en de vruchtbaarheid vermindert.
Uiteindelijk kan chronische stress leiden tot een overbelasting van het zenuwstelsel en een verstoring van de hormonale balans. Hieruit zijn veel klachten te verklaren.

Zelf aan de slag bij een burn-out
Met deze Checklist Bijnieruitputting uitgebreide vragenlijst krijg je een indruk van de mate van bijnierinsufficientie.
Een speekseltest zal uitwijzen of er sprake is van een burn-out. De meeste dokters adviseren rust te nemen en dan gaat het vanzelf over. Ondertussen zit jij met gevoelens van emotionele en lichamelijke uitputting.

Mijn persoonlijke mening is dat mensen met een burn-out vaak onderliggende laaggradige ontstekingen hebben en een slecht darmmicrobioom. Met behulp van een goede darmtherapie en de juiste voeding en gerichte voedingssupplementen ben je veel sneller op de been dan diegenen die alleen rust nemen. Natuurlijk is het belangrijk om inzicht te krijgen in je eigen stressreactie. Het is een eerste stap om te zorgen dat het je niet nog een keer overkomt. Tegelijkertijd kun je ook je voedingspatroon onder de loep nemen en tekorten aan vullen met gerichte supplementen.

In mijn praktijk werken wij met praktische leefstijladviezen bij een burn-out. En met behulp van ondersteunende voedingssupplementen zorgen wij ervoor dat je sneller uit je burn-out bent dan wanneer je alleen rust neemt.

Wil je graag luisteren naar goede podcasts en meer weten over dit onderwerp, beluister dan eens de reeks podcasts van Pim Christiaans en Ralf Moorman, van de hormoonfactor. De moeite waard!
De hormoonfactor (inspired by Ralph Moorman) | Podcast on Spotify

Home