Hormonen zijn stoffen die lichaamscellen opdrachten geven. En dat is weer nodig om ons lichaam in stand te houden, ons voort te planten en te vechten of vluchten als dat nodig is. Daarom meet het zenuwstelsel voortdurend belangrijke dingen zoals de bloeddruk, temperatuur, het bloedsuikergehalte, ontstekingsniveau, en of er weefselafbraak (een wond of andere schade) is geweest dat hersteld moet worden. Daarnaast signaleert het lichaam of er bijvoorbeeld gevaar dreigt, of dat er mogelijk een geschikte partner voor de voortplanting voorbij komt. Of dit niet genoeg is, meet het lichaam ook allerlei ritmes, zoals het dag- en nachtritme, een maandelijkse cyclus en neemt het zelfs seizoenen waar. Ons hormoonsysteem reageert op deze informatie en zorgt ervoor dat alles goed blijft functioneren, met zo min mogelijk lichamelijke klachten. Maar in de huidige tijd wordt dat systeem behoorlijk op de proef gesteld. De signalen die het zenuwstelsel meet zijn namelijk steeds minder ‘natuurlijk’. We zijn vaak haastig en gestrest, voeding staat steeds verder af van wat natuurlijk is, we worden meer en meer blootgesteld aan chemische stoffen, we bewegen minder en we zitten hele dagen in kunstmatig licht. Tja… daar raakt het hormoonsysteem van in de war. Want zo snel gaat de evolutie niet; mensenlichamen en mensengenen kunnen zich niet snel genoeg aanpassen aan alle veranderingen. Dit kan zich vertalen in allerlei klachten.

Hormonen spelen een belangrijke rol in vele fasen van het leven van vrouwen én mannen. Ook vrouwen hebben mannelijke hormonen en andersom. Naast geslachtshormonen bestaan er nog vele andere hormoonsystemen zoals bijvoorbeeld schildklier– en bijnierhormonen en insuline (bloedsuikerhormoon) waaraan we tegenwoordig veel ziektes relateren zoals diabetes en auto-immuunziekten. Met behulp van speeksel– en urinetesten kunnen we de werking van jouw bijnier en schildklier in kaart brengen, meten of je bijvoorbeeld een jodium tekort hebt en kunnen we jouw hormonen weer in balans brengen. Met genetisch onderzoek kunnen we in kaart brengen hoe jij je neurotransmitters bouwt en afbreekt en waarom jij mogelijk stressgevoeliger bent dan je buurman en alweer voor de 2e keer een burn out krijgt.
Met behulp van de Oligoscan meten we in 1 minuut 20 mineralen en sporenelementen en 14 toxische zware metalen die bv. de schildklier kunnen ontregelen.

Bij vrouwen is het samenspel der hormonen een grote schakelkast. Bij mannen is het allemaal wat simpeler. Bij mannen kun je het meer vergelijken met een aan- en uit knop. Hormonen kunnen bij vrouwen veel regelen maar ook ontregelen. Denk maar aan tal van klachten die samengaan met hormoonveranderingen tijdens de menstruele cyclus, algemene ziektes die beïnvloed worden door hormoonveranderingen, veranderende hormoonspiegels bij vrouwen met een stoornis in de werking van de eierstok, veranderingen vanwege het gebruik van hormonale anticonceptie, hormoonveranderingen tijdens zwangerschap en borstvoeding, de invloed van hormonen op het ontstaan van borstkanker en tot slot de plotselinge vermindering in de productie van het vrouwelijke hormoon na de overgang en de daarmee gepaard gaande klachten en lange termijn gezondheidsconsequenties. In urine meten we de oestrogeen metabolieten omdat we inmiddels weten dat oestrogeen dominantie de oorzaak is van tal van vrouwelijk hormonale klachten waaronder PMS, endometriose, PCOS, vleesbomen, verminderde vruchtbaarheid en op de lange termijn borstkanker of eierstokkanker.
Met behulp van genetisch onderzoek kijken we (oa) naar je methylatie en je oestrogenen en kun je bijsturen op genen indien nodig.

Gelukkig is er, vanuit de natuurgeneeskunde, vaak veel zelf aan  hormonale disbalansen te doen. In natuurgeneeskunde gaan we altijd op zoek naar oorzaken. Zo is vaak een slechte darmwerking (leaky gut of laaggradige ontsteking) een oorzaak van vele hormonale klachten.

En een lever die onder druk staat vanwege allerlei toxines, zal ook minder efficient zijn taken kunnen uitvoeren, waaronder het vormen en ook weer afbreken van hormonen. Met genetisch onderzoek kunnen we de lever ontgifting in kaart brengen.
We weten inmiddels dat vrijwel alle vrouwelijke hormoonklachten te beïnvloeden zijn met een gezonde levensstijl. Ook specifieke klachten die worden veroorzaakt door een teveel aan xeno-oestrogenen (zeg maar: verkeerde oestrogenen) kunnen worden overwonnen, zoals endometriose, cystes, myomen en PCOS. Bij eenmaal ontstane vrouwelijke hormoonklachten is symptoombestrijding soms onvermijdelijk. Zo kan hormonale medicatie of operatief ingrijpen noodzakelijk zijn. Maar als tegelijkertijd aan de oorzaken in de levensstijl gewerkt wordt zal medicatie bij veel klachten minder nodig zijn, alleen tijdelijk of soms zelfs overbodig zijn.

In deze drukke maatschappij hebben we vrijwel allemaal te maken met stress. Een beetje stress is niet erg. Het wordt pas ernstig als de stress zich opbouwt. Na een aantal maanden of jaren van chronische stress, worden de bijnieren zwak. En als er een laaggradige ontsteking in je lichaam aanwezig is, (denk aan darmen of gebit) dan kan dat zorgen voor een bijnier uitputting. We spreken dan van een burn out. In het stappenplan komt dan altijd als eerste een gezonde darmwerking aan bod. Met behulp van ontlastingsonderzoek maken we een stappenplan voor de darmtherapie. Daarnaast is het natuurlijk nuttig om ook beter met stress om te gaan en inzicht te krijgen in de biochemische paden hoe jij je neurotransmitters bouwt en weer afbreekt.
Een zeer effectieve manier om stress te reduceren, is het dagelijks gebruik van een CD met een nieuwe binaurale technologie (letterlijk vertaald: over beide oren).

Ook depressies komen veel voor. En daarbij denken we in het algemeen niet direct aan de darm. Maar er is een groot communicatienetwerk tussen onze darmen en onze hersenen. En dit gaat twee kanten op. We weten inmiddels dat we in onze darmen allerlei neurotransmitters maken. Soortgelijke neurotransmitters komen we ook in de hersenen tegen. Daarom wordt de darm ook wel “het tweede brein” genoemd. Bij chronische ontstekingen van de darmwand kan de productie van neurotransmitters verstoord raken en ontstaan typisch hersengerelateerde aandoeningen zoals depressie, Parkinson. Bij psychische symptomen zoals depressie, ADHD, autisme, dyslexie werk ik in mijn praktijk vrijwel altijd aan het optimaliseren van de darmflora. En voor mensen die nog meer willen weten en graag de diepte in willen, met genetisch onderzoek.

Wil je graag luisteren naar goede podcasts en meer weten over dit onderwerp, beluister dan eens de reeks podcasts van Pim Christiaans en Ralf Moorman, van de hormoonfactor. De moeite waard!
De hormoonfactor (inspired by Ralph Moorman) | Podcast on Spotify

Home