Er zijn mooie ontwikkelingen gaande in de geneeskunde. De kloof tussen de complementaire en reguliere geneeskunde wordt steeds kleiner. Hieronder beschrijf ik een aantal opvallende dingen van de afgelopen jaren:

– Ik overleg regelmatig met tandartsen, huisartsen en MDL-artsen en ik ben soms onder de indruk van hun holistische visie. Er zitten jaarlijks zelfs huisartsen of tandartsen in mijn les bij Ortho Liinea (orthomoleculaire geneeskunde) of darmtherapie opleiding, waar ik een van de gastdocenten ben.
Er komt meer interesse in optimale voeding voor iedere patient. En optimale voeding voor een gezonde mondgezondheid.

 – Onze (orthomoleculaire) congressen worden vaak ‘geleid’ door regulier opgeleide chirurgen, reumatologen of artsen

 – Ik behandel regelmatig tandartsen, huisartsen en ARBO artsen in mijn praktijk omdat ze zelf klachten hebben (burn out komt veel voor in de zorg) en onder de indruk zijn van de ‘vernieuwende en holistische’ diagnostiek waar ik mee werk (ontlastingtesten en speekseltesten) Ze zouden dit ook graag bij hun eigen patienten willen graag toepassen.

 – Afgelopen jaar ben ik benaderd door een bedrijf om seminars en trainingen te geven over voeding, de darm en spijsvertering. En de oorzaak van chronische ziekten. Met als doel: minder stress op de werkvloer en minder ziekteverzuim.

 – Achmea heeft een project ‘Leefstijlfactoren bij chronische ziekten’ en AGIS een innovatiefonds chronische ziekten.

 – Een universiteitsziekenhuis is bezig om bij chronische ziekten leefstijlfactoren te integreren en wil in een pilotstudie de effecten van natuurgeneeskundige protocollen bij chronische ziekten onderzoeken.

 – De laatste tijd zien we regelmatig op televisie dat de macht van de farmaceutische industrie meerdere keren ter discussie wordt gesteld door de politiek en door reguliere artsen.

 – Reguliere instanties beginnen steeds vaker hun eis tot dubbel blind onderzoek, als enige maatstaf om behandelingen te accepteren, los te laten.

 De Burgerbeweging, een nieuwe politieke partij met een sterk economisch programma, is nu ook de integratieve gezondheidszorg (alternatief en regulier combineren) in haar partijprogramma aan het profileren. 

 – Een groep huisartsen in Nederland heeft als doelstelling om van hun stad een blue zone te 

maken (blue zones zijn gebieden op aarde waar mensen bovengemiddeld oud worden en weinig welvaartsziekten kennen).

Kortom: De holistische kijk naar preventie van ziekte wordt steeds meer omarmd.

Leefstijlgeneeskunde is groeiende. Er is momenteel veel interesse in de darm en spijsvertering. De basis van gezondheid. Ik ben zeker niet meer de enige die in deze richting zijn weg zoekt.
Mijn expertise is de spijsvertering en de darm. Ik geef voedingsadviezen op maat. Afgestemd op maat, afgestemd op de uitslagen van jouw ontlastingsonderzoek, speekselonderzoek of bloedonderzoek. En rekening houdend met je constitutie. Helende voeding is mijn passie.
If you want to heal yourself, start with the mouth and the gut!