Wist jij dat je 1,5 kilo microben met je mee draagt? In je darmen helpen deze 1,5 kilo bacterieen jou met de spijsvertering. Ontlasting bestaat dan ook voor de helft uit bacterieen. Verstoringen in de darmen en dus verstoringen van dit microbioom, zo noemen we deze bacterieen, veroorzaken tal van ziektebeelden. In de darm zelf maar vaak ook op hele andere plaatsen, zoals het brein, de huid, de longen, de gewrichten.
Kijk eens naar de prachtige website van Micropia, de microwereld.

Relatie tussen darm en brein
Bij psychische problemen denken we in het algemeen niet direct aan de darm. Maar er is een groot communicatienetwerk tussen onze darmen en onze hersenen. En dit gaat twee kanten op. We weten inmiddels dat we in onze darmen allerlei neurotransmitters maken. Soortgelijke neurotransmitters komen we ook in de hersenen tegen. Daarom wordt de darm ook wel “het tweede brein” genoemd. Bij chronische ontstekingen van de darmwand kan de productie van neurotransmitters verstoord raken en ontstaan typisch hersengerelateerde aandoeningen zoals depressie, Parkinson. Neuroinflammatie maakt onze hersenen ziek! Bij psychische symptomen zoals depressie, ADHD, autisme, dyslexie maar ook bij slaapstoornissen werk ik in mijn praktijk vrijwel altijd aan het optimaliseren van de darmflora.
In de Volkskrant heeft op 20 dec 2014 een interessant artikel gestaan over “de darmen en ons tweede brein“. Lees hier dit artikel

Goede ontgifting bij chronische klachten
Een goede darmwerking is tevens belangrijk voor een goede ontgifting. Als jouw darmmicrobioom niet in balans is, worden er gifstoffen (endotoxines) aangemaakt. Die gifstoffen vormen een belasting voor de lever. Veel chronische klachten worden veroorzaakt door een slechte ontgifting van de darm en lever. Denk daarbij aan vermoeidheid, spierpijnen, migraine, huidklachten etc.

 

Het immuunsysteem zetelt in de darm
80% van het immuunsysteem bevindt zich in het slijmvlies van de darm. Een gezond darmmicrobioom traint jouw immuunsysteem en vormt de eerstelijns verdediging tegen schadelijke stoffen van buiten af. De conditie van deze slijmvliezen is heel belangrijk. De slijmvliezen van de darm staan namelijk rechtstreeks in verband met andere slijmvliezen in het lichaam. Daarbij kun je denken aan ogen, neus, longen, blaas en vagina bij de vrouw. Optimaliseren van darmslijmvliezen betekent dus sterkere slijmvliezen in longen, neus, vagina of blaas.
Als er ontstekingen in de slijmvlieslaag zijn, kan een lekkende darm ( zogenaamde leaky gut) ontstaan. Dat kan lijden tot klachten als chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten, huidklachten, concentratiestoornissen. Ook autoimmuunziekten zijn vaak een gevolg van een darmslijmvlies dat al langer in slechte conditie is. Maar ook chronische blaasontstekingen en longproblemen en immuniteitsproblemen kunnen een indirect gevolg zijn van zwakke slijmvliesbarrières in de darm.

Beluister hier het radio interview dat ik gaf over de darmslijmvliezen.

Een prachtige animatie over de relatie tussen de darm slijmvlies-barriere en ons immuunsysteem komt van Nature: