Hogere inname omega-3, vitamine C en E verlagen risico pancreaskanker
“Intake of fatty acids and antioxidants and pancreatic cancer in a large populationbased case-control study in the San Francisco Bay Area”. Z.Gong, E.A.Holly, F.Wang, J.M.Chan, P.M.Bracci
Analyse van data van bewoners in de San Fransisco Bay-regio tonen aan dat een consumptie van minstens 850 mg omega-3 vetzuren per dag een reductie kan geven van 53% op het risico van pancreascarcinoom vergeleken met een inname van 330 – 580 mg.
Vitamine C en E ook gunstig
De hoogste gemiddelde inname van C en E (uit supplementen) bleken het risico met respectievelijk 31% en 33% te verlagen t.o.v. de laagst gemiddelde inname. De onderzoekers van de Universiteit van California vermelden tevens dat een hoge inname van verzadigde vetten en sommige enkelvoudig onverzadigde vetten het risico van pancreascarcinoom verhogen.
Studieopzet
Bracci et al analyseerden data van 532 mensen met pancreascarcinoom en vergeleken die met data van 1701 kankervrije personen. Hoge consumptie van verzadigde vetten bleken het risico met 60% te verhogen. De enkelvoudig verzadigde vetzuren palmitoleïnezuur (uit palmolie) en oliezuur (vooral in olijfolie) waren geassocieerd
met een respectievelijke toename van 60 en 40%. Maar ook linoleenzuur (meervoudig onverzadigd) zou volgens de auteurs het risico verhogen.
Verklaring
Men denkt dat de antioxidatieve eigenschappen van vitamine C en E een rol spelen, maar hoe het zit met de vetzuren is nog onduidelijk. Mogelijk is er een relatie tussen bepaalde vetzuren en galzuren die een verhoogde reflux kunnen geven in de pancreas.