Een goed hart is één. Een sterk hart een tweede. Hartziekten (en vaatziekten) zijn onder ouderen een belangrijk probleem en één van de meest voorkomende oorzaken van serieuze lichamelijke problemen. Dus..hoe behoud je een sterk hart, nu én later?

Wat zijn eigenlijk hartziekten?
Hartziekten zijn aandoeningen die er voor zorgen dat het hart onvoldoende kan functioneren om het lichaam sterk te houden en de bloedsomloop op peil te houden.
Veelvoorkomende hartziekten, zeker bij ouderen, zijn ‘coronaire hartziekten’ waarbij de aders die het hart van bloed voorzien zijn vernauwd.

Als de bloedtoevoer daardoor vermindert, krijgt iemand onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof en ontstaat er een druk op de borst.
Wanneer een bepaald deel van het hart helemaal wordt afgesloten van bloedtoevoer, krijg je een hartinfarct.
In de westerse wereld zijn dit type hartziekten de meest voorkomende doodsoorzaak.

Kun je hartproblemen voorkomen?
De belangrijkste voorzorgsmaatregelen kennen we al:
– Niet roken
– Voorkom overgewicht
– Eet voldoende, gevarieerd en gezond
– Voorkom overmatig alcoholgebruik
– Zorg voor voldoende beweging en lichamelijke inspanning

Het is heel belangrijk om goed voor jezelf zorgen, zowel fysiek als mentaal. Zo zijn er onderzoeken die laten zien dat stress en lange tijd onder hoge druk staan, een negatief effect heeft op het functioneren van je hart.
Daarnaast is het prima mogelijk om jezelf een handje te helpen je hart en bloedvaten sterk en gezond te houden! Bepaalde voedingsstoffen hebben een preventief effect op het voorkomen van hart- en bloedvataandoeningen. In onze praktijk vertellen we er graag meer over.

Aan te raden onderzoek:
Genetisch onderzoek

Maak hier een afspraak.